Окръжен съд – Враца днес наложи ефективно наказание от две години и осем месеца „лишаване от свобода“ на подсъдимия Г. Ч., което да изтърпи при първоначален „общ режим“. Той бе признат за виновен в това, че на 26.09.2019 г. на главен път Е-79 между селата Люти дол и Ребърково, при управление на лек автомобил “Сеат Ибиза”, е нарушил правилата за движение, а именно – “като преди да предприеме изпреварване, не се е убедил, че има видимост и свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване”; “като е предприел изпреварване, забранено поради разстоянието на видимост, ограничено поради характера на пътя – ляв завой и при условията на действие на пътен знак В24 /забранено е изпреварването на автомобили и мотоциклети/, и е по-малко от необходимото за изпреварването при избраната скорост на движение“ и като е пресякъл единична непрекъсната линия (Ml), разделяща платната за движение „Мездра-Ботевград” и „Ботевград-Мездра”, по непредпазливост е причинил смъртта на Г. К. и средни телесни повреди на три лица.

Постановената присъда за това престъпление е две години и осем месеца „лишаване от свобода“, която подсъдимият да изтърпи при първоначален „общ режим“. Съдът лиши Г. Ч. и от правото да управлява МПС за срок от четири години. Той ще трябва да заплати в полза на държавата 3 249.96 лв. за разноски, направени в досъдебното производство, както и 2 518,64 лв. за деловодни разноски в съдебната фаза, а също така хонорара на адвоката на пострадалите в общ размер на 11 250 лв. Пострадалите не предявиха граждански искове в рамките на това съдебно производство. Мотивите на съда ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Окръжен съд – Враца не е окончателна, а подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд – София.

Снимката е илюстративна.