“Да си помагаме взаимно” или глоба от 40 000 лв. и съсипан бизнес

Това е историята на Благовест Христов, общински съветник от опозицията във Вършец, който през 2015 г. е един от собствениците на дискотека “Найт Таун” в курортното градче.

Каква е причината Христов да бъде тормозен години наред?

Намесвала ли се е полицията в разчистване на политически опонент – опозиция на ГЕРБ и какво означават думите “да си помагаме взаимно”?

Тези въпроси стоят отворени и до днес, а случилото се преди години е христоматиен пример за тормоз.

През 2015г. във Вършец нов началник група „Криминална полиция” и временно изпълняващ длъжността началник на Районното управление е Димитър Мишонов.

Тогава започват и проблемите на Христов, който на по-късен етап е принуден да подаде жалба в съда заради наложена колосална глоба от 40 000 лв.

До глобата се стига след като новият началник на Районното управление в града се запознава с Благовест и в личен разговор с него го пита дали има вариант “да си помагат взаимно”.

Пред “Зов нюз” Благовест Христов разказа за случая и сподели, че е обяснил на полицейския началник, че няма от какво да се притеснява, защото не извършва нищо нередно и не може да си обясни какво означава да работи с полицията.

След отказа му да стане “помощник”, започват и проблемите.

Пред екип на „Зов нюз“ Благовест разказа, че в работните дни (петък и събота)  дискотеката е била посещавана от патрулиращи полицаи, които са проверявали и записвали данните на работещите в обекта.

“Изискваха договорите на служителите и записваха данните им в тефтер. Водеха отчет, кой работи в обекта, какво точно работи”, споделя Благовест.

Срещу собствениците на нощния клуб започва образуването на многобройни преписки и съответно призовки за разпити. 

Именно тогава идва и колосалната глоба от 40 000 лв., която е оборена на 2 съдебни инстанции от собствениците на дружеството.

Наказателното постановление е на началника на РУМВР-Вършец. С него на “АЙ БИ ГРУП 2011” ООД е наложена имуществена санкция в размер на 40 000 лв. за извършено нарушение. Според постановлението дружеството е извършвало охранителна дейност.

Истината обаче е, че дружеството по онова време е стопанисвало музикален клуб “Найт таун”, а лицето, набедено за охранител, е имало сключен трудов договор и е отговаряло за продажбата на билети и пропускателния режим.

След наказателното постановление следва и грандиозна среднощна акция

“Акцията бе организирана през нощта, като в нея бяха ангажирани всички възможни институции – полиция, жандармерия, икономическа полиция, НАП, РЗИ и изобщо всички проверяващи органи в страната. Когато отидох на разпит, служителката ми заяви, че за първи път в историята се прави такава масирана акция срещу малка дискотека, особено такава във Вършец.

Всичките тези проверки ме озадачиха и при проведен разговор със служители на полицията ми бе обяснено, че Димитър Мишонов лично е наредил тези проверки,

като той самият е заявил, че иска дискотеката да бъде затворена“, разказа още Благовест Христов, който и до днес си задава въпроса политически или финансови са причините за наложения над него тормоз.

За още един скандал, който е умело потулен от журналистите се разказва във Вършец. Той е свързан с вземане на големи суми пари на заем от растящия в кариерата полицай.

“С него бяхме състуденти и се познаваме отдавна. През 2016 г. дойде при мен със сърцераздирателна история и нужда от финансова помощ. Средствата му трябвали за адвокат, защото щели да му възобновят старо дело”, разказва пред репортер на “Зов нюз” сегашният началник на Районното управление във Вършец Иван Антонов.

С него се запознаваме във връзка със получен сигнал за вземани крупни суми пари назаем от Мишонов.

На въпроса ни дали има информация за този скандал се оказва, че той е един от потърпевшите.

Иван Антонов разказа пред репортер на медията ни, че все още не е получил дадените назаем пари на нуждаещия се от “помощ” колега.

“Беше притеснен, каза че има информация, че ще бъде възобновено делото за катастрофа, при която се блъсна в каруца с роми и има и починали. Каза, че ще му трябват пари за адвокати и прокурори, защото контингента от Враца бил стигнал чак до Цацаров. Поиска ми 2000 лв. назаем. Помогнах му, а след няколко дни дойде отново и поиска още 1200 лв., разказва още Антонов пред “Зов нюз”.

Историята с колосалните и невърнати заеми се коментира от ухо на ухо във Вършец.

Според местната мълва сред “изгорелите” и то със солидни суми, надхвърлящи 10 000 лв., са общински съветници, а дори и кмет. Пред нас отказват да назоват имената им, защото се страхуват да не пострадат, но ни насочват да прочетем и ние етичния кодекс на българския полицай.