Прокуратурата разкри подробности за задържаните висши антимафиоти от ГДБОП. 

Стефан Банков, Директор Вътрешна сигурност

Стефан Банков, директор на Дирекция “Вътрешна сигурност”: Не съм виждал такава наглост и арогантност в кариерата си.

Припомняме, че сред  задържаните са Цветан Панков – началник на отдел „Противодействие на наркотрафика и разпространение на наркотици” в ГДБОП и Кирил Ванков, който е шеф на сектор в същия отдел.

Цветан Панков

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че досъдебното производство е започнало през май.

“Беше установена организирана престъпна група, действала от 2018 г. до задържането им преди дни. Стигна се до безпрецедентни арести, на антимафиоти, свързани с престъпна дейност.

Прокурор Сийка Милева

Участниците в групата са четирима, трима са от системата на МВР. Двама от тях заемат висши ръководни длъжности за борба с наркотиците. Те са били ръководители на всички служители на МВР, свързани с борбата с наркотиците”, коментира Милева. 

“Задържаният служител на МВР е бил разузнавач първа степен. Четвъртият участник, несвързан с МВР,  е бил посредник за получаване на парите”, допълни още говорителят на главния прокурор.

“Дейността на групата е била в няколко направления.

Получаване на подкупи от групи за наркоразпространение и наркотрафик с цел да не възпрепятства незаконната им дейност.

Второто им направление е било получаване на подкупи за неутрализирането на конкуренти в наркопазара.

Третото незаконно направление на арестуваните антимафиоти е било за предупреждаване на групите за предстоящи акции и разследвания”, разкри още Милева. 

За групата е сигнализирало лице, което през годините е било изнудвано и е давало подкупи на началника на сектор “Наркотици” в ГДБОП, в размер от 5 до 10 000 лв.

Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от органите.

„Предмет на разследването е дейност на организирана престъпна група, занимаваща се основно с подкупи и упражняване на логистика, помощ, чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространение на наркотици, не само на територията на България“

Схемата “Доброто ченге-лошото ченге”

Висшите служители демонстрирали кавги между себе си сред лицата в криминалния контингент.

 Единият подавал сигнали срещу престъпници, другият пък им обещавал , че ще помогне и ще срещу определени парични суми.

Двама са комуникирали чрез мобилни приложения и са избирали място за получаване на подкуп, което лесно да може да бъде “изчистено”. 

Началникът на сектор “Наркотици” е поискал сумата от 10 000 лв. на изнудваното лице, като самият той е избрал мястото на срещата.

Антимафиотът предупредил лицето да не бъде с мобилен телефон, за да не се проследи, като и самият той не е имал телефон в себе си при задържането.

Началникът на сектор “Наркотици” в ГДБОП е бил задържан в гора край ж.к “Захарна фабрика”

“Засегнат е международния авторитет на страната ни, заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби. В резултат на престъпната дейност са били провалени редица производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания”, каза  още Сийка Милева.