„Европа в моя град. Еврото в моя град“ е тема на срещата, която организират Община Козлодуй и Фондация Конрад Аденауер България на 13 септември, от 17.00 часа, в информационния център на ДП РАО. От страна на домакините приветствие ще отправи Георги Разложки – заместник изпълнителен директор на ДП РАО. Дискусията ще води д-р Петкан Илиев, преподавател в катедра „Икономика“ към УНСС, гр. София. По темата „ЕС, еврозоната и Шенген — защо имаме нужда от вътрешна интеграция?“ ще говори Мария Чакърова, академичен изследовател от Фондация Конрад Аденауер България. 

Гражданите ще могат да задават въпроси по темата, а местните актуални коментари и анализи могат да бъдат чути на място в сряда, 13 септември.

Ден по рано в Дом на енергетика ще се проведе среща, отново в партньорство на местната администрация с Фондация Конрад Аденауер България, по теми свързани с енергийните рискове, зелената сделка, транспортната свързаност и влиянието на войната в Украйна върху енергийната сигурност на България. Гост-лектор ще бъде г-жа Костанца Рангелова, старши анализатор „Енергетика и климат“ към Център за изследване на демокрацията.

В дискусията ще се включат Валентин Николов – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, представители на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“. Модератор на събитието ще бъде Златозара Стоилова – проектен координатор на Транспортен Форум Бургас и проектен мениджър към Фондация Конрад Аденауер. 

Фондацията активно работи в сферата на транспортната свързаност в Югоизточна Европа. Важността на критичната инфраструктура за развитието на региона е безспорна. След успешните работни срещи (workshops), които са били проведени през пролетта на 2023 в София и Русе, и след първото издание на Транспортния Форум Бургас (Burgas Connectivity Forum 2023), Козлодуй е следващият град в България, който посреща експерти по посочените актуални теми. 

Срещата ще се проведе на 12 септември, в 17.00 часа, в кафе театъра в Дома на енергетика. 

Кметът на Община Козлодуй ще присъства и на двете срещи и ще има изложение по двете теми. Г-н Норберт Бекман-Диеркес, изпълнителен директор на Фондация Конрад Аденауер също ще има поздравително слово и на двете събития.