През месец октомври 2022 г. в област Враца са регистрирани 59 пътно-транспортни произшествия, от които 15 са тежки. При катастрофите е загинал един и са  ранени 20 граждани. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са с 4 по-малко, загиналите са с един по-малко, а ранените са с 7 по малко. През месеца за установени  нарушения на водачите  са съставени 567 акта, 2415 обикновени фиша и 2602 електронни фиша/клипа, издадени за установени нарушения на скоростта.
Установени  са 53 водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. За неизползване на обезопасителни колани и каски са наложени 165 глоби, за неправоспособност – 46, за шофиране без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – 32.
През месеца са издадени 174 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки по ЗДвП, като са прекратени регистрациите на 53  бр. МПС. Проведени са 38 бр. специализирани полицейски операции по безопасност на движение по пътищата. Изпратени са 24 бр. сигнални писма за осигуряване безопасността на движението по пътищата.