След близо година забавяне, Прокуратурата във Враца протестира оправдателните присъди на бившите директори на МБАЛ “Христо Ботева”-Враца  Орлин Цветков, Светозар Луконав и бившия началник на отделението по “Съдува хирургия” д-р Румен Цветанов.

Протестът на Прокуратурата е внесен в законовия срок, но внасянето на мотивите е забавено с близо 10 месеца, каза източник на “Зов нюз”.

Делото ще бъде гледано на 20 август.

Припомняме, че на 25 април 2019г. и Орлин Цветков, Светозар Луканов и д-р Румен Цветанов бяха оправдани.

Тогава за “Зов нюз” тримата коментираха:

„Не съм увредил здравето на болните! Аз не съм знаел, че като помагам на хората и на болницата съм извършил някакво престъпление.

Не съм го съзнавал това, в което ме обвиняват. Не се чувствам виновен.”,

заяви във връзка с процеса срещу него доктор Румен Цветанов.

Лекарят каза още, че е работил безкористно и се аргументира с факта, че дори заплатата му не се е променяла от това дали оперира или не, тъй като тя е фиксирана.

 „Нищо не очаквам.”, заяви лаконично другият обвиняем Светозар Луканов преди да чуе присъдата. Според него коментарът е излишен, тъй като решения на съда не се коментират, а се изпълняват.

След прочитането на решението на съда обаче, Светозар Луканов коментира, че присъдата е справедлива.

Припомняме, че до делото се стигна след разкрития, че назначеният в отделението по „Съдова хирургия“ в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца – д-р Халил Мехмед,

никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца.

Той не е бил познат на никого от персонала на здравното заведение, а работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции,

за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание – графици за дежурства, протоколи и др.

Районна прокуратура – Враца е установила, че по същото време д-р Халил Мехмед е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен.

Така в периода март 2013 г. – декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв. Лекарят по-късно връща сумата по сметката на болницата.

Към наказателна отговорност бяха  привлечени д-р Румен Цветанов – началник отделение „Съдова хирургия“,  Светозар Луканов и Орлин Цветков, бивши изпълнителни директори на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице /в полза на д-р Халил Мехмед / парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, поверени им да ги управляват / чл. 202 ал.2 НК/, като за улесняване на присвояването д-р Румен Цветанов е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК.