Кметът Калин Каменов представи в Народното събрание идеята за изграждане на Център за енергийно развитие и нови науки във Враца.

“Не говорим за пореден нов университет, а за изцяло нов подход в образование. Екосистема от образователни услуги, които ще подготвят хиляди младежи да влязат в пазара на труда със солидни и приложими в бизнеса знания и умения.

Енергетика и информационни технологии са индустрии с висока добавена стойност, а област Враца има амбицията да се превърне в пресечна точка между тези сфери. Време е ученическото градче на Враца да бъде изпълнено с живот и съдържание.”, написа градоначалникът в страницата си.

Проектът е за модерен обучителен център с три корпуса, общежитие, спортен комплекс и парк.

В кампуса, който се намира в Студентски град ще има Професионална гимназия по Информационни технилогии и Енергийни науки, учебни корпуси на Софийски университет и Технически университет – София, както и зали за практическо обучение и работа. На по-малко от 2 км. от центъра за енергийно развитие и нови науки ще бъде изграден и Индустриален парк.

Специалностите, по които ще се обучават ученици и студенти са – ядрена, водородна, газова и ВЕИ енергетика, IT, киберсигурност, AI, роботика, нанотехнологии.

Предстои обявяването на процедура за изработването на техническия проект на Центъра.

Своята категорична подкрепа към изграждането на Център за енергийно развитие и нови науки заявиха – министрите на образованието, енергетиката, икономиката, иновацийте, Българският енергиен холдинг, ректорът на Техническия университет в София, ръководство на Софийски университет, председателят на Комисията по образованието в НС – Красимир Вълчев, зам.-председателят на Народнато събрание – Росица Кирова, народни представители от различни парламентарни групи, ръководството на АЕЦ Козлодуй и ДП РАО, собственици на големи компании в сферата на високите технологии, както и представители на бизнеса.