Проектът „Химко” трябва да е готов до края на месец април тази година. Той е изключително важен и необходим за страната ни. Това заяви вчера на работна среща в столицата министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. За подготовката на пуска на торовия гигант държавата има реалната готовност да осигури 50 милиона лева. В срок от три месеца е необходимо експертите да осъществят идеята си за цялостната реализация на проекта. Това е и срокът, в който трябва да приключи изготвяната от синдика Росица Томова оценка на комбината, който преустанови окончателно дейността си преди близо 15 години. Управлението на „Химко” пък е предвидено да се поеме от нова компания, която към момента все още не е регистрирана.

От обявената досега информация обаче не става ясно какви ще са последиците, ако Европейската комисия реши, че това е непозволена държавна помощ, кога и дали проектът ще има някаква възвръщаемост. Досега министър Стойнев не се е аргументирал и с никакви анализи и пазарни данни къде ще се продава продукцията на “Химко”, нито каква ще е себестойността й.

Врачанският завод може да работи с около четвърт от капацитета си, ако се пусне т.нар. нова седма линия, категорични са експерти. В същото време неспасяеми са старите инсталации, тъй като вредните емисии и отпадните води от тях съществено надвишават съвременните норми за допустимост. Те са технически ненадеждни и е икономически необосновано да се поддържат и ремонтират. Освен това голяма част от оборудването липсва. Допълнителен проблем е и липсата на достатъчно квалифицирани кадри за тях. Според анализа на експертите, седма линия има ресурс да работи още поне 15 години, а частичното възстановяване ще осигури годишно производство на 105 хиляди тона амоняк и 180 хиляди тона карбамид. Заработи ли заводът, откритите работни места ще са 550.