Лекар от столицата ще оглави специализираната болница край Мездра. Той ще заеме ръководния пост благодарение на протекция от страна на Министерството на здравеопазването. Запознати твърдят, че силното лоби на парашутиста „работи” отпреди месеци. „Здравият гръб” е мотивацията на софийския доктор да си подаде документите за провелия се на 20 юли конкурс за шефския стол. Освен него в надпреварата беше се включил и настоящият управител на лечебното заведение – доктор Геновева Тодорова. След щателна проверка изпитващата комисия обаче установила, че документите на софийския мераклия не са напълно изрядни. Точно това и накарало изпитващите да отложат с месеци конкурсът за шеф на специализирана сърдечна болница. Дотогава на управленския стол остава настоящият управител на лечебницата доктор Геновева Тодорова. В железничарския град обаче усилено се носи мълвата, че на втория етап оправната лекарка изобщо няма да се яви. Единственото обяснение за твърдото решение ще бъде, че на ялови конкурси изобщо няма намерение да присъства. Но точно това ли е истинската причина за отказа й от надпреварата…

От години в железничарския град се знае, че сърдечната болница, както я наричат в региона, е пред закриване заради частни корпоративни интереси. Някой мераклия би могъл да закупи клиниката за „жълти стотинки”… До момента претенции към лечебното заведение са имали редица частни клиники. Проверка на вестник „Зов нюз” установи, че до тази година Специализираната болница за долекуване, продължително лекуване и рехабилитация на вътрешните болести е била в забранителния списък за приватизация. Точно това донякъде е спирало и мераклиите открито да предявяват исковете си.

В началото на тази година проблемите на болницата стартират с отказа на държавата тя да бъде включена в здравната карта. След неуспешния опит заведението да бъде провалено, месеци по-късно бюджетът му е орязан с цели 50 процента. Така тази година от средства в размер на над милион, то вече разполага с едва 680 хиляди лева. „С парите едва изплащаме разходите по заплати, консумативи и други. Опитваме се да се справим някак си”, коментира управителката д-р Геновева Тодорова. Оказва се, че през 10-годишния си стаж като управленец тя така и не е успяла да вкара в дългове подопечната й лечебница. Въпреки че изцяло е държавна собственост, болницатате не дължи нито лев на собственика си.

генерал агрохимикали