В шест училища в област Враца са установени случаи на коронавирус.

През изминалото денонощие на територията на област Враца са регистрирани 11 нови случая на COVID-19.

От тях 7 са врачани. Останалите са от град Козлодуй, град Мездра, село Търнак и село Лиляче.

Осем от новозаразените са под домашно наблюдение. Става дума за  75 -годишен мъж от гр. Козлодуй,  71-годишен мъж  от с. Търнак, 36-годишна жена от гр. Мездра,  трима мъже на 34, 63 и 60 години и две жени на 51 и 17  години от гр. Враца.

В болнично заведение са настанени за лечение двама мъже, съответно на 57 и 32 години от гр. Враца и 73-годишен мъж от с. Лиляче.

Към момента са започнати и продължават епидемиологичните проучвания за установяване и предприемане на мерки спрямо положителните и контактните лица, като в рамките на 13.10.2020 г. са издадени общо 42 нови предписания за карантина.

По данни на РЗИ – Враца, към 13-ти октомври

активните случаи в областта са 72, от които 20 са хоспитализирани, а 52 са под домашно наблюдение.

Днес, по време на заседанието на Областния щаб за борба с грип и ОРЗ, доктор Шахов акцентира, че при него са настанени 18 души с коронавирусна инфекция и

натоварването на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  във Враца е огромно.

Това съобщи областният управител Малина Николова по време на брифинга след заседанието. По този повод в понеделник тя ще проведе среща с управителите на лечебните заведения на територията на областта, управители на медицински центрове, и представители на ОПЛ и  д-р Ценова.

Целта на срещата е да се разгледа отново кои са лечебните заведения на територията на областта, определни в заповедтта на министъра на здравеопазването да поемат  пациенти с коронавирусна инфекци, за да не продължава единствено Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  във Враца да приема  всички, нуждаещи се от лечение.

По време на брифинга директорът на РЗИ-Враца – д-р Кети Ценова, съобщи, че на територията на област Враца има 6 учебни заведения,

в които са регистрирани случаи на коронавирус. Училищата са в общините Враца, Мездра и Бяла Слатина. В тези училища са наложени карантинни мерки.

Общо регистрираните случаи на COVID-19 в област Враца са 218 случаи, от които 138 са оздравели, а 8 са починали.

22 проби са взети от екипите на РЗИ – Враца, от които 12 на контактни лица на вече потвърдени случаи ( 3 от гр. Мездра, 9 от гр. Враца) , 5 са контролни на положителни случаи в град Враца и село Камено поле, а 5 са по повод Бързи известия от общопрактикуващи лекари в град Враца.

Общият брой на карантинираните е 159.

 

Публикувахте от zovnews.com в Сряда, 14 октомври 2020 г.