Норвежкото правителство обяви промени, които дават възможност на пътуващите до Норвегия да намалят продължителността на задължителната 10-дневна карантина. За целта, пристигащите трябва да покажат два отрицателни резултата от коронавирус тестове, извършени по време на карантинния период, съобщават от МВнР.

Първият от двата теста следва да бъде направен в рамките на три дни след пристигането, като се приемат резултатите както от PCR, така и от бързи тестове. Вторият тест може да се направи не по-рано от седем дни след пристигането, като се приемат резултатите единствено от PCR тест.

От облекчението не могат да се възползват тези, които са посетили или пребивавали в Обединеното кралство през последните 14 дни преди пристигането си в Норвегия, като за тях остава изискването за задължителна 10 дневна карантина.

Норвежките власти обявиха и допълнителна мярка за пристигащите от Обединеното кралство, а именно изискване за задължителен PCR тест направен в рамките на 24 часа след пристигането в Норвегия, последван от втори тест след не по-рано от 7 дни.

Допълнителна информация относно режима на влизане в Норвегия може да бъде намерена на следния адрес: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/26000.

СЕБН