Мярката ще е в сила до края на ноември.

От 00:00 часа на 22-ри октомври ( четвъртък) носенето на маски на открити обществени места  става задължително.

Маските ще бъдат задължителни до края на месец ноември, ако  до тогава ситуацията остане същата. Ако има промяна на нивата на заболяемост, на броя на новозаболели  на 100 000 население като процент и процент  на тестове  под 25 %, експертните съвети ще вземат необходимите становища и министърът ще издаде нови заповеди в зависимост от ситуацията, която е в страната и заобикалящия ни свят.  Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на днешния брифинг в Ловеч, след заседание на експертните съвети.

Ще дадем един ден  на българските граждани да се снабдят с маски. Има вече достатъчно количество навсякъде. Считано от четвъртък носенето на маски на открито ще е задължително за всички. Заповедта утре ще стане факт.“, поясни здравният министър.

Той припомни, че и в други държави тази мярка вече е въведена.

Преследваме медицински цели. Основната цел е да намалим броя на заразените български граждани, за да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения, респективно и по-малко от тях да умират в лечебни заведения.  С тази мярка пазим и българските медици, защото виждате какво се случва в лечебните заведения през последната седмица – нараства броят на медиците, които губят битката с COVID-19. Ние трябва да ги запазим живи, за да има кой да ни лекува занапред, подчерта проф. Ангелов

Заповедта ще бъде издадена утре и ще е със срок края на ноември. В нея ще бъде разпоредено и 14-дневната карантина да бъда намалена:

14-дневната карантина ще бъда намалена на 10 дни при липса на клинични симптоми на десетия ден.”, каза още здравният министър