Италиянски депутат Виторио Сгарби осъди закриването на 60% от предприятията в Италия заради 25 000 смъртни случая от коронавирус.

Според Националния институт по здравеопазване 96,3% от тези смъртни случаи не са починали от коронавирус, а в следствие на други патологии. Това означава, че COVID-19 е отнел живота на 925 души, при 24 075 смъртта е настъпила по други причини.

Според депутата са използвани неверни статистически данни за тероризиране на гражданите на Италия и установяване на диктатура.

Той направи изявлението си в навечерието на честването на деня, в който Италия празнува освобождението си от фашизма.
„Не казвайте, че 25 хиляди са починали от коронавирус! Това не е вярно. Не използвайте мъртвите за реторика и тероризъм. Данните от Висшия институт по здравеопазване казват, че 96,3% са починали от други заболявания“, се казва в речта на депутата.
„Нека бъдем обединени в освобождението срещу лицемерието и лъжите, срещу фалшификациите, срещу фалшивите числа, които се дават за тероризиране на италианците. 25 000 починаха, както каза професор Басетти, но починаха от сърдечни пристъпи, рак и други заболявания.
Нека не ги използваме, за да бъде унижавана Италия, нека не ги използваме, за да съобщаваме на гражданите лъжливи новини! Дайте числата, проверете ги и аз ви предизвиквам – ще сформираме комисия, която ще разгледа числата от реалните статистически данни“, твърди още той.