“Преминаването на границата от 200 заразени на ден , вече е сериозен  сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките, които прилагахме доскоро”,  това заяви министърът на здравеопазването Крили Ананиев  в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, по време  откриването на  най-модерния ядрено-магнитен резонанс у нас.

По думите засега не се предвижда затяга не мерките, но е засилен контролът за изпълнението на текущите противоепидемични мерки.

В зависимост от ситуацията с разпространението на коронавируса обаче някои от строгите мерките може да бъдат върнати.

Ако наистина ескалира, ние сме готови във всеки един момент да вземем необходимите мерки. Просто трябва да спазваме дисциплината и дистанцията, както и да носим маски”, обясни още Ананиев.

Според здравния министър за ескалация може да се говори, когато броят на новооткритите случаи на коронавирус надскочи  200 души на ден и тази тенденция се запази за по-продължителен период.

Относно рекордният брой установени случаи на COVID-19 за изминалото денонощие в град София – 86, Ананиев коментира, че това не е някакво голямо нарастване, в контекста на големия брой хора, които живеят в столицата, но все пак го притеснява.

 

 

 

СЕБН