Димитър Манов е роден в Берковица.В момента се занимава се с частен бизнес.

През годините е участвал в различни неправителствени организации.

Той е един от създателите на неправителствената организация „Заедно за Берковица“, занимаваща се с благородни и обществено полезни инициативи в града под Ком.

Петьо Донков

Г-н Манов, кога и как бе създадена организацията „Заедно за Берковица”?

Стартирахме в края на 2012 г. „Заедно за Берковица“ бе създадена като инициативна група от приятели, които желаеха да вземат дейно участие в промените в град Берковица. Първата инициатива целеше облагородяване и почистване на няколко паметника в града. По този начин запознахме обществеността с бъдещите си планове и логично след това последва увеличаване на членската ни маса. Днес „Заедно за Берковица“ вече е неправителствена организация – сдружение „Бъдеще и развитие 2020“. Сдружението се явява наследник на дейността на „Заедно за Берковица“ през годините. Благодарение на него смятаме да реализираме голяма част от целите си, да разгърнем своя потенциал в по-големи проекти и начинания, които да оставят трайни промени в града под Ком.

Какви хора участват в нея?

Хора от всички поколения и обществени прослойки. Основната част са младежи на средна възраст 18-20 години, но също така в членските си редици имаме и по-възрастни хора. Симпатизират ни и хора, специалисти в разнообразни сфери, както и много хора, които поради различни причини за момента не живеят в Берковица. Обединяват ни любовта към родния град, стремежът за промяна и желанието ни град Берковица да бъде нормално, красиво и развиващо се градче, в което да се върнат нашите роднини и приятели.

Разкажете ни за кампания „Сподели обяд с пенсионер на Великден 2017г., гр. Берковица”.

„Сподели обяд с пенсионер на Великден“ е кампания, целяща да подпомогне материално и духовно възрастните хора в най-тежко социално положение в селата в община Берковица. Стартирахме с нея през 2014 година в навечерието на коледните празници.

Тя се състои в осигуряване на пакет от трайни хранителни продукти – олио, леща, боб, захар, ориз, макарони, както и плодове, месо и други. В това число винаги прибавяме и празничен елемент – тази година това ще бъде козунакът. Освен даряването на хранителния пакет, ние разговаряме с възрастните хора, вслушваме се в техните проблеми, споделяме тегобите, радостите и надеждите им.

Кампанията се финансира на доброволен принцип от наши приятели, съграждани, хора от цялата страна и такива, напуснали пределите на родината ни. Кампанията ще бъде проведена за трети път. Обикновено хората и домакинствата, на които помагаме, са около 50. Тази година ще раздадем 49 хранителни пакета.

С какви други инициативи се е заемала Вашата организация?

През годините на своето съществуване „Заедно за Берковица“ проведе много и различни инициативи. Пълна информация за тях може да намерите в нашата уебстраница или във Фейсбук.

Проведохме няколко инициативи по разчистване и облагородяване на лесопарк „Калето в Берковица“ – почистване на боклуци, храсти, поставяне на пейки за отдих, кошчета. Преди „Сподели обяд с пенсионер на Великден“ проведохме хуманитарна акция, целяща подпомагането на ДДМУИ гр. Берковица. Можем да се похвалим и с провеждането на различни спортни инициативи, сред които се отличават турнир по тенис на маса и няколко игри на пейнтбол. В момента подготвяме материална база за организиране на постоянни игри на пейнтбол – едно забавление, което няма еквивалент в Берковица и околностите и се радва на голям интерес и от малки, и от големи.
Друго перо, по което се стремим да работим, е културната и просветна дейност. Гордеем се с поставянето на паметна плоча на Христо Ботев в град Берковица. Това начинание ни отне около година и половина, но днес Берковица може да се похвали с паметна плоча на един от най-забележителните герои в битката за национално освобождение.

Организирахме няколко литературни конкурса сред училищата и гимназиите в града, както и коледен конкурс за най-красива украса.

Не на последно място по важност е и ежегодната кампания в помощ на пенсионерите в околните села.

През цялата си дейност даваме постоянни интервюта за различен тип медии, в които се стремим да привлечем вниманието на хората върху град Берковица и проблемите на Северозапада.

Тук е хубаво да споменем, че благодарение на новорегистрираното сдружение „Бъдеще и развитие 2020“ подготвихме и кандидатствахме по проект, който цели  подпомагането на жителите в малките населени места на общината при осигуряването на административни и други услуги.

Също така от 10 април „Бъдеще и развитие 2020“ („Заедно за Берковица“) започва и кампания за събиране на книги на български език и от български автори, които ще бъдат дарени на библиотеката в Димитровград, Сърбия, но повече подробности ще можем да предоставим в следващите дни.

Какво Ви дава мотивация да се занимавате с тази дейност – на Вас и на другите членове на „Заедно за Берковица”?

Мотивира ни най-вече промяната, която осъществяваме, и желанието ни да живеем в един по-хубав и по-устроен град. С малки стъпки градим големи неща. Желаем да променим града ни към по-добро. Знаем, че началото е трудно, но вече няколко години не спираме да работим в името на гражданското общество, в името на града си и в името на Северозапада.

Какви са основните трудности и проблеми на ежедневието в Берковица и региона, които дразнят най-много?

Не харесвам апатията, липсата на надежда и вяра в промяната. Смятам, че когато те са налице, няма как един град или един регион да преуспеят.

Също така, всички знаем, че нашият край е един от най-бедните в България и Европа. Не харесвам това, че сякаш сме забравени от останалите, а това не е правилно. Нека всички наши управници – в града, в региона и тези в парламента, си дадат сметка, че промяната може да бъде осъществена, нека се стремят към привличането на инвестиции и нека се допитат до младите хора, до хората с опит и до тези, които са напуснали града ни в търсене на промяна.

Дразни ме липсата на иновативно мислене сред хората, липсата на желание за развитие и ентусиазъм.

До каква степен е развито гражданското общество в България и могат ли неправителствени организации като Вашата да му помогнат да е по-дейно?

Последните няколко години показват, че страната ни се развива в правилна посока. Все повече са гражданските инициативи – малки или големи, с благотворителен, увеселителен или политически характер . В „Заедно за Берковица“ (сдружение „Бъдеще и развитие 2020“) вярваме, че гражданското общество е гръбнакът на една държава, то е моторът, живителната сила на нацията. Неправителствените организации променят гражданското общество за добро. Те дават пример и демонстрират явно как обикновеният човек може да промени града, региона или държавата. Ние сме тези, които определяме в какъв свят да живеем.

Оптимисти или песимисти сте за бъдещето на Северозапада?

Оптимисти! Вярваме в по-доброто бъдеще и живеем с надежда за промяна. Това ни крепи и ни дава сили за всяка следваща инициатива.

Какво да очакваме от Вас в бъдеще?

Започнахме консултации и подготовка на различни проекти, които целят да променят града ни, да намалят безработицата, да допълнят неговия облик с различни атракциони и да запазят природата в околността.

Предстои кампанията по събиране на книги за българите в Димитровград, Сърбия, която ще завърши с празненство на 24 май в града.

Очаквайте различни спортни мероприятия – пейнтбол, футбол, туристически походи.

Предстои и организирането на няколко конкурса сред децата в града и региона.

Вашите пожелания към съгражданите Ви?

Да загърбят апатията и да започнат да се радват на живота си такъв, какъвто е.

Да осъзнаят, че промяната започва от самите нас и заедно да обединим сили в името на града си, на региона и на Отечеството.