През целия месец юни в Космоса могат да се наблюдават различни събития като годишното слънчево затъмнение, характеризиращо се с впечатляващия си „огнен пръстен“, последвано от лятното слънцестоене, най-дългият ден в годината, настъпването на Ягодова луна и три космически разходки извън Международната космическа станция, съобщава Би Би си. Ето кои са най-впечатляващите събития от този месец и кога ще се случат.

 Слънчево затъмнение “Огнен пръстен”

Тази година годишното слънчево затъмнение ще се случи на 10 юни и може да се види в Северна Канада, Гренландия и Русия и може частично да се наблюдава в градове като Ню Йорк, Монреал, Лондон и Вашингтон. Този тип затъмнение се характеризира с впечатляващия си „огнен пръстен“, тъй като не е пълно затъмнение и краищата на Слънцето могат да се видят около Луната.

“Пръстеновидните затъмнения са подобни на пълните затъмнения, при които Луната, Земята и Слънцето се позиционират така, че Луната да се движи директно пред Слънцето, както се вижда от Земята”, казва Алекс Йънг, асоцииран директор на науката в Отдела за хелиофизични науки в космическия център за космически полети на Госард на НАСА.

„Но пълно затъмнение не се случва, тоест Луната не препречва напълно видимия диск на Слънцето, защото Луната е по-далеч и нейният видим размер в небето е малко по-малък от Слънцето. Това означава, че около Луната се вижда малък пръстен на слънчевия диск“.

Според Йънг слънчевите затъмнения се случват две седмици преди или след лунното затъмнение. На 26 май Цветната супер луна украси небето, а на 24 юни ще се види Ягодовата луна. Лятното слънцестоене Най-дългият ден в годината обикновено започва лятото и заедно с това и реколтата. Така че не би трябвало да е изненадващо, че слънцестоенето е свързано с плодородието, както на растителното, така и на човешкото разнообразие, в различни дестинации по света. Лятното слънцестоене ще настъпи на 20 юни в 23:16 часа. , с което започва лятото в северното полукълбо и зимата в южното полукълбо. Ягодово пълнолуние След като видяхме невероятната Супермесец на майските цветя, на 24 юни ще можем да видим Ягодово пълнолуние, което ще бъде най-яркото в 14:40 , но няма да се види чак по-късно през деня.

Ягодовата луна е кръстена на алгонкинските племена на индианците, тъй като това пълнолуние е бил техният знак за събиране на горски ягоди, според „The Old Farmer’s Almanac“, тази луна има други имена в други части на света. В Европа се нарича „Меден месец“ или „Медовина“. В южното полукълбо е известно като „Дъбова луна“, „Студена луна“ или „Дълга нощна луна“, според EarthSky.org. Космически разходки През юни ще се проведат три космически разходки извън Международната космическа станция (МКС), започващи на 2 юни, деня, в който руските астронавти Олег Новицки и Петър Дубров ще се разхождат в продължение на 6,5 часа извън МКС. Разходката ще започне в 1:20 ч. На 16 юни втората космическа разходка за месеца ще се проведе от астронавта на НАСА Шейн Кимбро и астронавта на Европейската космическа агенция Томас Песке.

Разходката ще продължи 6,5 часа и ще се проведе извън Международната космическа станция с цел инсталиране на нов слънчев панел. Разходката ще започне в 8:00 ч. Четири дни по-късно, на 20 юни, Кимбро и Песке ще проведат второ 6.5-часово космическо пътешествие, за да инсталират друг слънчев панел пред Международната космическа станция. Разходката ще започне в 8:00 ч. Фаза на луната на 1 юни На 1 юни Луната е в намаляваща фаза. През този ден са полезна и препоръчителна всяка активност.