Здравните власти на Норвегия обявиха, че няма връзка между ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и 33 смъртни случая сред възрастни хора в старчески домове, предадоха световните агенции.

Първоначално местната агенция по лекарствата промени препоръките си кой и при какви условия да бъде имунизиран. Те препоръчаха препаратът да се поставя на възрастни хора с влошено и крехко здраве само след индивидуална оценка, след като 33 души починаха

Сега, дни по-късно, норвежките власти казват, че връзка няма.

Сред 13-те случая, които проучихме по-отблизо – това са хора, които са на преклонна възраст, с много крехко здраве и сериозни придружаващи заболявания“, заяви директорът на норвежката здравна служба Камила Столтенберг, цитирана от БТВ.

Тя допълва, че всеки ден в Норвегия умират 45 души, които са настанени в болнични или старчески заведения.

„Не сме установили по-висока смъртност, която да е свързана с ваксинирането“, категорична е Столтенберг.

По думите й е възможно някои от възрастните хора да са в такова здравно състояние, че „да не си заслужава да бъдат ваксинирани“, защото препаратът „потенциално може да влоши състоянието им, ако се проявят странични ефекти“.

В предишното си изявление здравната служба на Норвегия каза, че част от обичайните странични ефекти, като гадене, повръщане и температура, „може да са спомогнали за фаталния край на някои от най-уязвимите и стари пациенти“.

В изявление за Асошиейтед прес от „Пфайзер“ и „Бионтех“ коментираха, че работят с норвежката агенция по лекарства в разследването на случаите. В също време посочiha, че „по-голямата част от починалите са изключително стари, с много заболявания, някои от които – терминално болни“.