Френската полиция претърси днес дома на здравния министър Оливие Веран в рамките на разследване за справянето на правителството с кризата около коронавируса, съобщиха от френското здравно министерство. Разследването е заради жалби на заразени, според които властите са реагирали бавно на разпространението на пандемията, пише “Право и здраве”.

Веран е един от няколкото настоящи или бивши министри, които са разследвани за отговора им на пандемията. Кабинетът му също беше претърсен като част от разследването от съд, който разглежда случаи на предполагаеми неправомерни действия от страна на министрите
при изпълнение на техните задължения.
Служителите претърсиха и дома на директора на националната здравна служба Жером Саломон. Премиерът Жан Кастекс и Едуар Филип също са разследвани около пандемията. И предшественикът на Веран в здравното министерство е под прицела на полицията.
Критиците обвиняват правителството, че действа твърде бавно за провеждане на широкомащабни тестове за коронавирус и омаловажава значението на носенето на маски в началото на пандемията, когато имаше недостиг и те бяха запазени за здравни работници.

От събота, 17 октомври, Франция връща извънредното санитарно положение и въвежда вечерен час в Париж и още осем от най-големите градове, съобщи снощи президентът Еманюел Макрон. Всички хранителни и културни заведения трябва да затварят между в 21 и 06 часа, а движението навън без основателна причина ще се наказва с глоба от 135 евро.

Частните събирания се ограничават до 6 души. Мерките ще важат четири седмици. Правителството на Ирландия пък забрани ходенето на гости с изключение на случаите, в които се полагат грижи за деца, болни и възрастни хора

.