Земетресение с магнитуд 7,9 преживя централна Турция в понеделник рано сутринта. Епицентърът е на дълбочина 10 км, съобщи Германският изследователски център за геонауки (GFZ).

Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) определи земетресението с магнитуд 7,4 близо до южния град Кахраманмараш.

Според Центъра за геоложки изследвания в Потсдам трусовете са два – 7,4 и 7,9 – с епицентър и в двата случая е бил близо до град Газиантеп, недалеч от границата със Сирия.

Турция съобщи, че 76 души са загинали и 440 са били ранени при силното земетресение, станало рано тази сутрин.

“76 от наши граждани загубиха живота си в Адана, Адъяман, Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп, а 440 граждани бяха ранени в Шанлъурфа, Диарбекир, Адана, Адъяман, Малатия, Османие, Хатай и Килис”, се казва в съобщение на службата за извънредни ситуации.

Нанесени са и щети по сгради.

Най-малко 62 души са загинали в Сирия по последни данни на властите в резултат на мощното земетресение в съседна Турция, съобщи телевизия “Ал Хадас”.

Повечето от жертвите са в граничните провинции Алепо, Идлиб и Латакия.

По-рано сирийски държавни медии съобщиха, цитирани от Ройтерс, за най-малко 42 загинали и над 200 ранени при срутването на сгради.

Снимки, инфо: БТА