От днес сутринта Гърция въвежда нови мерки срещу разпространението на COVID-19.

Под карантина е област Атика, където се намират всички области в Северна Гърция. Според специалистите изключително критично е положението в Солун и Серес. За това в тези две области има допълнителни ограничения.

В тези два града вечерният час е от 21:00 часа. Излизането е възможно само с потвърждение по телефона с есемес. А след 21 часа само при изключителна необходимост.

Прекратяват се полетите – вътрешни и международни към летището в Солун. Работят само магазините със стока от първа необходимост. Останалите търговски обекти се затварят.

Реално Гърция е разделена на две. В областите с карантина са валидни следните ограничения – затворени са заведения, нощни клубове, стадиони, киносалони, фитнеси. Работят само кафенетата за поръчки по домовете.

Отворени остават аптеки, магазини за хранителни стоки, фурни и бензиностанции. Забранява се събирането на повече от 9 души.

Държавните и частни компании преминават към онлайн работа, поне 50% от персонала. По отношение на личните автомобили трябва много да се внимава, защото наредбата е до трима човека с шофьора.

Маските не са задължителни, ако в автомобила пътува семейство с децата. Много хора платиха глоби, чужденци и гърци за формално поставена маска. Ако тя не покрива лицето до очите, глобата е 150 евро.

Такситата имат право да возят само един пътник. Градският транспорт и корабите с пътници до 65% от капацитета. Университетите учат дистанционно. Отворени остават само училищата.

Обстановката е много динамична и затова разпоредбите и ограниченията  са реално за две седмици и до месец, но всичко може да се промени.