По традиция в края на месец септември Регионална библиотека “Христо Ботев” провежда литературен фестивал „Враца-книжен град“, който събира на едно място автори и читатели.

Целта е да насърчи любовта към книгите, думите и четенето, да вдъхнови хората от всички възрасти да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си.

Мисията си остава същата, макар че тази година срещите ще се проведат в един малко по-различен формат, съобразен с въведените противоепидемични мерки в страната.

В периода от 23 до 25 септември предстоят поредица от литературни срещи с интересни личности от книжния свят на България.

Програмата започва в 11:30 ч. на 23 септември /четвъртък/, а първият гост е Радостина Николова, създадател на поредицата за гушкавите пухкави същества от „Приключенията на мотовете”.

Вечерта от 19:30 ч. врачани за първи път ще имат възможност да се срещнат с журналистката и разказвач на истории Мария Касимова-Моасе, която ще представи последния си проект „Записки от Шато Лакрот”.

На следващия ден, 24 септември /петък/, сутрешната среща е с начален час 11:30 ч., когато гост ще бъде Катя Антонова, автор на любимата на всички деца поредица за феята Ванилия, която живее в захарницата.

Вечерта врачанската публика за първи път ще посрещне в града журналистката Мира Добрева. Тя ще разкрие подробности за света на героите от „Столетниците” и ще открехне тайната на дълголетието. Срещата започва в 19:30 ч.

На 25 септември /събота/ от 11:30 ч. програмата предвижда среща-дискусия с Вал Стоева на тема „Как да отгледаш читател?”. Вал Стоева е позната на врачани като създадел и главен редактор на сайта „Детски книги”.

Поредицата от литературни срещи ще завърши с журналиста, пътешественик и автор на биографични книги Георги Тошев.

Срещата с него започва в 19:30 ч., а този път гостът ще разкаже повече за последната си книга, посветена на живота и творчеството на актрисата Цветана Манева, писана в съавторство с драматурга Яна Борисова.

Всички събития ще се провеждат при спазване на въведените противоепидемични мерки и изискване за запълване на 50% от капацитета на предвиденото за целта пространство.

С оглед ограничения брой присъстващи заявките за участие на конкретно събитие стават предварително на телефон: 0879 548 916 или чрез съобщение във фейсбук страницата на РБ.

Планирано е излъчване на живо през фейсбук страницата на Регионална библиотека / facebook.com/libvratsa / за всички, които имат желание да присъстват на срещите, макар и виртуално.

Събитието се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца с медийното партньорство на azcheta.com, detskiknigi.com и openvratsa.bg/en/.

Литературните срещи са финансирани от фонд „Култура“ при Общински съвет – Враца.