В навечерието на 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще се открие изложба „ГЛАГОЛИЦАТА – Създаване, Символика и Смисъл на една Свещена азбука и нейните свети елементи”.

На откриването на 23.05.2022 г. от 16:00 ч. граждани и гости на града ще могат да се насладят на графично пресъздадените от Марина Козарска платна, които представят пътя на буквите.

Акценти в изложбата са етапите на ФИГУРАТА МОДЕЛ на глаголическата буква, през които преминава Константин – Кирил Философ при създаването на отделните форми на всяка от буквите. Посетителите ще научат как той използва основните елементи: въздух, вода, огън и земя, за да създаде своя модел като философски и графичен синтез на Вселената.

Ще разберат не само пътя и начина, по който са изградени старобългарските азбуки, но и красотата и съдържателността на една изобразителна графично-поетична символика, в която пространството, звездите, изгревът на слънцето, морето и сушата са началото на нейното приземяване до необходимото за трайно човешко общуване.

Изложбата ще бъде достъпна за разглеждане до 10 юни включително.

„Измислената и създадена от Константин – Кирил Философ азбука е едно велико хрумване и откритие, най-напред като идея на художник със силно чувство за създаване на графична концепция и като философия. Такова съвършено графично и логично извеждане на формата и символите от една обща схема не е имало в Световната практика при създаване на азбука”. – Коментар на Светлин Русев, 1984 г.