В Деня на гр. Мездра – 6 май (Гергьовден), официално бяха открити 50-ите юбилейни Празници на културата „Мездра-май“. Това стана на площад „България“ преди музикалния спектакъл „Дихание“ с участието на популярния български поп и оперен певец Орлин Горанов, солисти и Симфоничен оркестър на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново.

Празничния концерт уважиха кметовете побратимените с община Мездра албански общини Булкиза и Либражд Фестиме Мйещри и Мариглен Диша, председателят и заместник-председателят на Културно-просветното дружество на българите в Албания „Просперитет Голо Бърдо“ Хаджи Пируши и Члирим Тола и др.

„Уважаеми жители и гости на гр. Мездра,

Скъпи приятели от Албания,

Прекрасно е в тези дни, когато заедно празнуваме Възкресение Христово, да го съчетаем с Деня на небесния покровител на нашия град, на верния Христов воин Св. Георги Победоносец, който бди над нас и ни защитава.

50 години Празници на културата „Мездра-май“, 50 години… Ако се върнем мислено назад във времето, колко много неща се случиха през тези години, колко събития, колко политически турбуленции станаха… А ние продължихме да празнуваме Празниците на културата. Защото това е духът български!
Радвам се, че имам възможността да застана сега пред Вас, защото можем да си поговорим не за материалното, а за духовното. Защото на Лазаровден този площад беше пълен с малки лазарки, пременени в народни носии. Защото във всеки един храм на 28-те населени места в нашата община на Великден бяха отслужени празнични литургии.

Това е българският дух. Това е духът, който ще възроди нашата държава. Не материалното. Ние ще оправим улици, ще оправим площади, ще оправим паркове… За нас обаче по-важен е духа, за нас е важно, че душите български поеха по правилния път.

И много скоро другите ще ни завиждат. Защото ще разберат, че този прекрасен край, който пренебрежително наричат „северозапа́днал“, всъщност е „северозапа́зен“ край – край, който е съхранил душата си.

Пожелавам Ви радост, благоденствие и нека Св. Георги да продължи да ни пази! И знайте едно нещо: България ще бъде възродена! Бъдете живи и здрави, пазете душите и обичайте децата си! Честит празник!”

По време на концерта-спектакъл „Дихание“ почитателите на класическата музика имаха възможност да чуят откъси от световноизвестни мюзикъли и оперети. Програмата включваше увертюри и песни от знакови творби на Мич Лий, Имре Калман, Андрю Лойд Уебър и Йохан Щраус (син) в изпълнение на Симфоничния оркестър на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново под диригентската палка на Маестро Васил Вълчев.

Солисти бяха Теодора Петрова, Миряна Калушкова и Гергана Стоянова, а концертмайстор – Мария Павлова. Прозвучаха също незабравими български естрадни песни, изпълнени от Орлин Горанов, сред които „Светът е за двама“, „Нека да започнем пак“ и др.

Тази вечер в 19:30 часа Празниците на културата продължават с концерт на гръцкия певец Аристос Константину&Live band. Утре от 16:00 часа започва третото издание на Международния детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“, а от 20:00 часа концерт ще изнесе популярната българска попфолк певица Деси Слава.

В четвъртък от 11:00 часа тържествено ще бъде отбелязан Деня на Европа и Ден на победата – 9 май, от 16:00 часа продължава Третият международен детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“, а от 19:30 часа е концертът на Трио „Вива“ и на „Deep Zone Project“.

В петък от 18:30 до 22:30 часа е „Mezdra Rock Fest 2024“ с участието групите „Four Play Gang“, Мартин Събков и група „Roadwire“, Рони Ромеро и група „Еридан“.

Културният афиш на Празниците на културата, които ще продължат до края на месец май, включва 35 културни, образователни и спортни събития. Сред тях са:
• IV национален фолклорен фестивал на танцови клубове, школи и състави „Хорцето на Дефилето“,
• Концерти на Сестри Филатови, Формация „Паскалев – Пловдив“ и Вокална група за стари градски песни „Мездрея“,
• X фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето – Мездра“,
• Първи детски футболен турнир „Mezdra Cup“,
• Съвместна художествена изложба (живопис и скулптура) на Боряна и Дарин Ганчеви,
• Литературно четене на писатели от общините Мездра, Своге и Нови Искър,
• ХІІІ Майски краеведски четения,
• „Kremena Rock Fest 2024“ с участието на Svetlio&The Legends, Four Play Gang и Inner Strive,
• Премиера на историческия роман на Цветко Стеев „Царете богари – Терес, Спаред, Ситалк, Севт I“,
• Чествания на 75-годишнината на Професионална гимназия „Алеко Константинов“ и на 95-годишнината на ОУ „Христо Ботев“ – гр. Мездра,
• XXIII общински турнир по футбол на малки врати,
• IV общински ученически конкурс рецитал на Вазови творби,
• Театрална постановка „Господин Ганьо Балкански“ на Общински драматичен театър „Невена Коканова“ – Дупница и др.