Седемнадесет употребявани тролея пристигнаха днес на пристанище “Изток” в Русе.

Те ще бъдат включени в автопарка на общинското дружество “Общински транспорт Русе”, обясни изпълнителният директор  Александър Георгиев. По думите му превозните средства са в отлично техническо състояние. Пет от тях са от Швейцария, а останалите 12 – нископодови и с механични рампи за инвалидни и детски колички, са от Чехия.

Общият размер на инвестицията – за закупуване, доставка и пускане в експлоатация, е близо 600 000 лева. Георгиев даде пример, че цената само на един чисто нов тролейбус е около 800 000 лева.

Тролеите са били транспортирани първо с извънгабаритни платформи до германския град Пасау, а оттам са били натоварени на ферибот и транспортирани по река Дунав до Русе. След приемането на тролейбусите в депото, те ще преминат основен технически преглед и обслужване, ще бъдат оборудвани със системи за таксуване и следене, като в рамките на десетина дни първите от тях вече ще изпълняват редовни курсове по транспортната схема на град Русе.

От общинската управа припомнят, че в партньорство с дружеството “Общински транспорт Русе” ЕАД, ще се кандидатства с проектно предложение за закупуване на чисто нови електрически автобуси и тролейбуси за обществения транспорт. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за община Русе е 39 млн. лева, с които да се закупят между 30 и 40 нови електрически автобуса и тролейбуса.

Досега това не е било сторено, защото до септември 2017 г. дружеството е било с преобладаващо частно участие. По тази причина не е имало право да кандидатства за европейско финансиране за подмяна на превозните средства. От края на 2017 г. общината придоби 100 процента контрола върху активите на транспортната компания, информира БТА.