Актуалната пътнотранспортна обстановка и изпълнените мерки за подобряване безопасността на движението по пътищата в област Враца за първите девет месеца на годината бяха основните теми в проведеното от заместник-областния управител Мирослав Комитски заседание на Областната комисия по безопасност на движението.

В срещата взеха участие представители на общинските администрации и териториалните звена на изпълнителната власт, а чрез видеоконферентна връзка в заседанието се включиха инспектори от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

По данни на сектор „Пътен контрол“ към Областна дирекция на МВР – Враца, от началото на годината в областта са регистрирани 503 пътнотранспортните произшествия, от които 388 с нанесени материални щети.

При 115 от произшествията има пострадали, като 12 лица са убити, а 148 – леко и тежко ранени.

Анализът на експертите посочва като основни причини несъобразената с пътните условия скорост, рисковите изпреварвания, неспазването на пътните знаци и сигнали, неизползването на обезопасителните колани, употребата на алкохол, както и неспазване на правилата за движение.

С цел подобряване на пътнотранспортната обстановка в областта,

от Областно пътно управление – Враца увериха, че през настоящия месец са изпълнени дейности по рехабилитация на определени участъци от републиканската пътна мрежа.

Осигурено е финансиране и за предстоящи превантивни ремонтни дейности.

Експертите от Регионалната здравна инспекция подчертаха, че превенцията има значителна роля за предотвратяване възникването на ПТП, като акцент трябва да бъде поставен върху младите хора и родителите.

В тази връзка са проведени поредица от беседи и обучения по пътна безопасност.

От Регионалното управление на образованието отбелязаха, че на територията на област Враца, в 6 училища и 3 детски градини ще бъдат изградени площадки за обучение по БДП.

Петя Личева – експерт в РУО – Враца акцентира, че ежегодната ученическа викторина „Да запазим децата на пътя“ ще бъде заменена с провеждането на „Национално състезание по БДП“.

Състезанието е организирано в три кръга – общински, областен и национален и е в него ще участват ученици от 5-7 клас и от 8-10 клас.

Директорът на Областния съвет на БЧК – Враца Гергана Михалчева потвърди, че въпреки наложените ограничения през последните месеци,

продължават съвместните дейности с общините и институциите по линия на превенцията за подобряване на БДП и по линия на обучението на кандидат-шофьорите за оказване на първа долекарска помощ.

Началникът на сектор „Административен“ към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Димитров обобщи, че

на територията на област Враца са осъществени 51 операции по ликвидиране на последици от ПТП, като при тях е използвана специализирана техника за изваждане на пострадали от катастрофирали МПС и за обезопасяване на пътното платно.

Представители на общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол, Мизия и Мездра отбелязаха, че

продължава изпълнението на различни дейности по направление „Пътна безопасност“, в т.ч. поддържане на крайпътните пространства, знаковото стопанство и пътната маркировка. Организират се и множество инициативи сред подрастващите с цел превенция.

Предвид предстоящата подготовка за изготвяне на Областната план-програма и Годишен областен доклад, свързани с мерките за подобряване БДП в областта,

представители на общините, съвместно със сектор „Пътен контрол“, ще извършат обходи на общинската и улични пътни мрежи, с цел установяване на моментното им състояние,

имайки предвид и настъпването на есенно-зимния сезон.

Обобщената информация ще бъде предоставена на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.