За девета поредна година в навечерието на Трифон Зарезан в Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра  ще се проведат традиционните Дионисиеви празници. Организатори на събитието са Община Мездра и Археологически комплекс „Калето“, а основната цел – популяризиране на античната и средновековна крепост „Калето” като туристическа дестинация. 

Програмата на Дионисиеви празници 2023 включва артистичната реконструкция с елементи от античен ритуал в чест на старогръцкия бог на възраждащата се и умираща природа, на виното, лозарството и веселието Дионис, пресъздаден от Театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб – Враца с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев, и народни танци от различни фолклорни области на България в изпълнение на Средношколския танцов състав към Народно читалище „Просвета 1925“ – Мездра с художествен ръководител Владислав Петров. 

По традиция по време на събитието присъстващите ще имат възможност да отпият по глътка греяно вино, приготвена по автентична византийска рецепта от Петя Крушева от Пловдив – историк и магистър културолог, реконструктор на средновековна кухня и медицина.

Заповядайте на 13 февруари 2023 г. (понеделник) от 17:30 часа в Археологически комплекс „Калето“ – гр. Мездра, за да се забавляваме заедно!