Във връзка със засиления автомобилен трафик, който усложнява пътнотранспортната обстановка, както и настъпилите тежки ПТП на територията на община Враца,

служителите на ОД-МВР Враца предприеха допълнителни мерки за подобряване на безопасността и организацията на движението по пътищата и уличната мрежа, както в град Враца, така и в малките населени места в общината.

Организиран е и се изпълнява план за специализирана полицейска операция, със сили и средства на сектор ” Пътна полиция” и Районно управление на МВР-Враца, която започна на 12.08.2021 г. и ще продължи през почивните дни.

От началото на операцията ( 12.08.2021г. ) до настоящия момент са извършени проверки на 72 МПС, като от тях 11 са двуколесни.

Установени са 155 нарушения на превишена скорост, които са регистрирани с техническо средство. Съставени са 3 акта и 15 фиша по ЗДвП, от тях 4 за нарушение на пешеходци. Съставени са 5 акта по Наредба на Община Враца.

В контрола на пътното движение са включени всички служители с правомощия за работа по контрола, като акцент при осъществявания такъв са водачите на дву, три, и четириколесни “АТВ” МПС.

Акцент в проверките ще бъде поставен относно:

1. Недопускане управлението на МПС от неправоспособни водачи в т.ч. малолетни ( до 14г.) и непълнолетни ( между 14 и 17 г.), като при наличието на данни за предоставяне управлението на МПС в нарушение на разпоредбите на ЗДвП спрямо нарушителите ще се предприемат мерки по административен ред;
2. Регистрация на мотоциклетите, състояние и видимост на табелата с регистрационен номер;
3. Недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози;
4. Използване на защитна каска от водачите и пътниците;
5. Установяване на нарушения свързани с превишаване на максимално превишената скорост на движение- неправилни маневри, изпреварване, завиване, престрояване, за спиране и други;
6. Неспазване на пътни знаци и пътна маркировка;
7. Отнемане предимество на пешеходец;
8. Неправилен превоз на пътници, в т.ч. и над определения брой места;
9. Липса на документи за сключена задължителна “Гражданска отговорност”

Снимката е илюстративна.