Най-големият книжен базар във Враца отваря врати в събота (30 септември) в пространството пред Община Враца и СУ „Козма Тричков“ и ще предложи богато разнообразие от нови заглавия за деца и възрастни, както и много забавления.

Изложението се организира в рамките на пети литературен фестивал „Враца – книжен град“, иницииран от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

За първи път наведнъж в града, под белите шатри, ще се съберат националните и местни издателства: „Книгомания“, „Персей“, „Фют“, „Вакон“, „Екрие“, „Ерове“, „Изида“, „КВЦ“, „Книги за всички“, „Медиа Груп“, „Пурко“, „Тип-Топ прес“, „Туй-Онуй“, „Шамбала“, „Noble Star Books“, „Лемур“, Together academy, фондация „Въздигане“. В базара ще се включат и представители на врачанските писатели, както и книжарница „Извор“.

Официалното откриване на базара започва в 10:00 ч. с дефиле на приказни герои, изпълненията на ученици от СУ „Козма Тричков“ и танцова формация „Елит“. Вълшебната атмосфера ще бъде допълнена от ателиета за деца и тийнейджъри.

От 10:00 ч. децата ще могат да се преобразят в приказни герои в работилницата „Фейс арт“. С помощта на макиаж момичетата и момчетата ще заприличат на любимите си персонажи от приказки и комикси.

По същото време посетители ще очаква и „РециКНИГИрай“ – работилница по рециклиране на хартия от Социално предприятие Творилница „Добрини”, Сдружение „Книгини”.

Специални изненади за всички малки посетители са подготвили и от фондация „Въздигане“.

В 16:00 ч. пък съвместно с Младежки център – Враца ще се проведе уъркшоп „Комиксите оживяват“. В ателието участие ще вземат доброволци от клуб „Японска култура“. Младежите ще очакват посетителите на шатри за четене на манга, решаване на судоку, оцветяване на аниме герои, разиграване на традиционни и модерни японски настолни игри и провеждане на Yu-Gi -Oh! сесии.

Фестивалът ще завърши с творческа вечер с писателя Галин Никифоров, познат сред врачанските читатели с книгите „Лисицата“ и „Тяло под роклята“, (изд. „Сиела“).

Цялата програма на фестивала можете да видите тук.

Събитието се организира в партньорство с Регионално управление на образованието, Община Враца, Младежки център – Враца и Сдружение „Книгини”.

Медийни партньори на фестивала са azcheta.com, detskiknigi.com и openvratsa.bg.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Общински съвет – Враца, Мартин Харизанов – депутат в 49-о Народно събрание, Ирина Иванова – общински съветник и „Н. Алексиев 65“ ЕООД.