Ломски деца изработиха красиви мартенички, картички и пана и ги представиха в традиционната изложба „Баба Марта бързала – мартеници вързала“.

Украсиха и дървета с червено-белите уникати, а за награда получиха творби на големия български етнограф Димитър Маринов и книги, посветени на българските народни традиции и обичаи.

Основна част от изложбата и програмата бе участието на клубовете от 7 училища, включени в проекта на Община Лом „Заедно в училище“. В експозицията творби на приложното изкуство, посветени на Баба Марта, представиха и всички детски градини, дневни центрове за деца и възрастни, социални и културни институции, както и граждани.

„Това е една от най-емоционалните, най-колоритните изложби, защото носи радост, носи красота, носи разнообразие. Съчетават се талант, фантазия, сръчност, въображение. Тя е и предвестник на така дълго чаканата пролет. Ние нямаме претенции да правим академично изкуство, което да показваме в галерията, а да обединим млади и стари от една кауза – да вложат своята енергия и талант в това да сътворят красота. За първи път тази година специалната награда в тази традиционна изложба са книги, сред които„Лом и ломска околия“ на Димитър Маринов, енциклопедии и творби за българското народно творчество. Защото “когато прочетеш хубава книга, някъде по света се отваря врата, за да пропусне в него повече светлина, както казва Вера Назарян“ – сподели ръководителят на проекта Наталия Стефанова.

Музикален поздрав за участниците в изложбата, родители и гости бяха изпълненията на вокалната група Upside down към ПГ „Найден Геров“, с художествен ръководител Калиопа Петрова. С пролетни песни и стихове се изявиха и децата от двата клуба „Етнография“ по проекта „Заедно в училище“ към II ОУ „Константин Фотинов“, с ръководител Росица Димитрова.

Всички участници бяха наградени с грамоти, книги и лакомства. Участниците в изложбата бяха поздравени от зам.-кмета на Община Лом Гинка Иванова.