Ивайло Иванов от ОФК „Бдин 1923“  е спортист №1 за 2018 година.

Купата бе връчена от видинския кмет Огнян Ценков по време на традиционния „Бал на спортиста“, който се проведе в залата на ресторант „Бонония“.

С приветствие към присъстващите се обърна видинският кмет Огнян Ценков: „Както всяка година това събитие се очакваше с голямо нетърпение от всички наши съграждани. Ежегодното провеждане на бала на спортиста е израз на нашето признание за усилията и високите постижения на състезателите, които присъстват на тържеството. Искам да засвидетелствам своето уважение към всеотдайния труд и волята за победи на всеки един спортист, на всеки един клуб“- каза Ценков.

Той подчерта, че Община Видин ще продължи да оказва съдействие за развитието на спорта в града и за в бъдеще.

На официалната церемония, организирана от Община Видин, присъстваха народният представител Владимир Тошев, областният управител на Област Видин Албена Георгиева, заместник областният управител Лъчезар Попиванов, заместник-кметът Венци Пасков, старши комисар Петър Коцин, директор на Областна дирекция на МВР, общинските съветници Валери Василев, Любомир Низамов, Десислава Димитрова, Мария Джамбазова, Светослав Петков и Тихомир Станчев, председателят на Областния съвет на Българския футболен съюз, иконом Методи Ванков, треньори, спортисти и много гости.

Класирането на отличените спортисти бе в две възрастови категории –

юноши и девойки и за мъже и жени. За двете Топ 10-ки на 2018 година видинските спортни клубове номинираха общо 52 състезатели.

Ивайло Иванов, спортист №1 за 2018 година,

дебютира за младежкия състав на ОФК „Бдин 1923“ през 2005 г., а от 2014 г. е  капитан на мъжкия състав. Централен защитник, изиграл над 300 мача за родния си клуб, любимец на видинските привърженици.Обявен за най-добър централен защитник на Северозападната лига.

Многократно е включван и в Националния аматьорски отбор на Република България. В най-тежките срещи е водил отбора към победа.

Втори е Веселин Вълчов от Спортен клуб по кану-каяк „Ванто“,

с треньор Цветан Иванов. Той участва във всички държавни първенства. Заема престижно място на Световното първенство по гребане, проведено в Монтемор Португалия, К4-1000м.

Трета в класирането стана Кристен Радуканова,

златната медалистка в спринта на 60 метра на държавното първенство по лека атлетика, проведено във Велико Търново.

В категорията при юношите и девойките първото място заеха Ванеса Димитрова и Йоана Георгиева,

състезателки на спортен клуб по кану-каяк „Ванто-Видин“ с треньор Цветан Иванов. Второто място е за Ива Иванова от спортен клуб „Бъдин-ММА“ с треньор Габриела Кирилова, а третото място – за Елина Георгиева от спортен клуб по бокс „Бдин“ с личен треньор Кирил Бушев.

На церемонията бяха връчени и индивидуални отличия.

За популяризиране на леката атлетика награден бе Мирослав Радуканов, треньор на видинския клуб по лека атлетика „Радуканови“. За млада футболна надежда бе определен Роберто Росенов от спортен клуб „Пегас спорт-Видин“, а за медиен партньор в отразяване на спортните събития бе отличен вестник „НИЕ“.

Наградата за треньор на 2018 година заслужено бе присъдена на  Кирил Бушев, треньор на боксовия клуб „Бъдин“.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков получи плакет от БФАС за изключителен принос в развитието на автомобилния спорт.

Спортистите, които влязоха в Топ десет за 2018 година, бяха избрани от комисия с председател Венци Пасков, заместник-кмет “Хуманитарни дейности и социална политика” в Община Видин. Членове на комисията бяха представители на общинската администрация и общински съветници. Гласуването стана чрез анкетни карти, като номинациите бяха предложени от спортните клубове. На обща среща бяха разгледани постиженията на всеки един от състезателите.