Седемнадесетото издание на празниците на духовите оркестри „Дико Илиев – Монтана 2022“ започна миналата вечер в Монтана.

Участват духови оркестри и мажоретни състави от България, Гърция и Словения.

Празниците започнаха с церемония пред паметната плоча на композитора Дико Илиев, която се намира на жилищния блок на булевард „Александър Стамболийски“, където е живял авторът на Дунавското хоро. Всички оркестри, участващи в програмата на първата фестивална вечер, поднесоха венци и цветя на барелефа му в знак на преклонение.

След това празничното шествие премина по централните улици на Монтана и стигна до сцената в центъра на града. Там имаше съвместно изпълнение от всички оркестри на две от емблематичните произведения на Дико Илиев – марша „Сливенци при Драва“ и „Дунавско хоро“. След химните на държавите, чиито оркестри участват във форума, бяха връчени наградите на победителите в двете съпътстващи събития на Дико-Илиевите празници – Шестият конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър и Международният конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие“.

Концертната програма в първата фестивална вечер започна с изпълненията на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово. След него концерт изнесе духовият оркестър на община Каламария от Гърция, който представи произведения на Дико Илиев, Якоб де Хаан, Питър Леманс, Франко Чезарини и китка гръцки народни песни. На финала на първата фестивална вечер се изявиха домакините от духов оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Разум 1883“ в Монтана и мажоретният състав към общинския младежки дом в града.

Фестивалът ще продължи три дни, като в следващите две вечери концерти ще изнесат духов оркестър и мажоретен състав от Троян, духов оркестър „Виво“- Монтана, пожарникарски духов оркестър с мажоретки от град Лоче в Словения, градският духов оркестър от Видин и духов оркестър “Костадин Манов” при Народно читалище  “Просвета 1870” – Свиленград.

Входът за всички прояви от музикалните празници е свободен, а концертите са безплатни за публиката, съобщиха от община Монтана.

Снимка: архив