Врачанският митрополит Григорий ще посети детска градина, училище и поправителен дом на празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември. Владиката ще разговаря с деца и младежи в Деня на християнското семейство и православната младеж.

Празникът ще започне с архиерейска света литургия. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм “Св. апостоли” във Враца, като началото е в 9 часа. В 11 ч. в Средното училище “Христо Ботев” владиката ще направи беседа за ученици по повод празника. В 11.40 ч. той ще отслужи молебен за здраве и ще разкаже за Въведение Богородично на децата от детска градина “Слънце”. В 12.30 ч. Врачанският митрополит Григорий ще положи основен камък на новостроящ се Център за настаняване от семеен тип във Враца. В 14.30 ч. владиката ще направи водосвет и ще разговаря с непълнолетни, лишени от свобода, в новия поправителен дом във Враца.

На Въведение Богородично Православната църква отбелязва едно събитие от живота на Дева Мария. Когато тя навършила 3 години, праведните й родители – светите Йоаким и Анна – изпълнили обещанието, което дали пред Бога. Те я завели в Йерусалимския храм и я посветили на Бога, както били обещали още преди раждането й. Преданието разказва, че когато стигнали пред църквата малката Мария сама изкачила всичките 15 стъпала. Там ги посрещнал първосвещеникът Захария, който въвел Мария в най-святото място в храма, наричано светая светих.

От 1929 г., с решение на Светия Синод на Българската православна църква, празникът Въведение Богородично е определен и като Ден на християнското семейство и православната младеж.