ИТН успя да предотврати управление на партиите на протеста. Със снощното интервю на Трифонов приключва цикълът на партията му. И в следващия парламент тя вече няма да заема мястото на възрастните, пише Веселин Стойнев.

„Върнете ни парите“ – сигурно това биха искали да извикат хиляди разочаровани зрители от представлението „първото интервю на политическия лидер Слави Трифонов извън собствената му телевизия“. То бе рекламирано от екрана на БНТ едва ли не като интервю с папата, а неговата „ексклузивност“ счупи всякакви норми на приличие за една обществена телевизия.

Изключително ниска информационна стойност

Трифонов сам си избра интервюиращия и мястото на провеждане на интервюто, като допълнително си гарантира контрола над изявата си с разговор не на живо, а на запис. На всичкото отгоре БНТ до последно се държа непрофесионално, като не измести от праймтайма интервюто заради изключително ниската му информационна стойност, само защото така се е договорила с партийния лидер. Интересно, какво биха отговорили от „Сан Стефано“ 29, ако утре партийни лидери като Христо Иванов и Мая Манолова, или други засегнати от Трифонов като министър Кирил Петков, поискат също такова интервю в праймтайм, записано в собствените им офиси.

В интервюто на Трифонов чухме онова, което вече бяхме чували от неговите подгласници в парламента неведнъж – че „Има такъв народ“ няма да подкрепят правителство с мандата на БСП, както и че останалите партии от протеста са виновни за собствения им провален мандат. Единствената „добавена стойност“ бе в пикантерията кой и кога е идвал „на килимчето при Слави“ и какви усещания за свързаността му с ДПС му е споделял Христо Иванов. Накрая мрачният шоумен едва не се разплака от самосъжаление заради участта си на политик.

Ако все пак в интервюто имаше нещичко ценно, то вероятно бе прозрението на Трифонов, че в следващия парламент ще има правителство на всяка цена. Наистина, процесът по съставяне на правителство ще бъде значително улеснен от това, че ИТН няма да бъде първа политическа сила. А и на самата нея ще ѝ е по-лесно да прояви „мъдрост и морал към суверена“, казано с думите на лидера ѝ, когато вече ще е второстепенен участник в преговорите.

Според изследване на „Маркет линкс“, огласено през седмицата, ИТН губи една четвърт от избирателите си. Те са разочаровани от неуспеха партията им да състави правителство, вероятно и от предлаганите за премиери и министри, както и от позицията на партийните лидери след това. Твърде вероятно е тази тенденция да се задълбочи, доколкото ИТН не разполага с твърд електорат, „каляван в избори“. Целта на интервюто по БНТ изглежда е била ограничаване на щетите и спиране на електоралната ерозия с внушаването на надеждата, че „избраните в следващия парламент този път ще намерят решение“. Но това послание бе удавено в безкрайни брътвежи за морална висота, непогрешимост и вършене на работа, а не даване на голи обещания. Е, няма как да си непогрешим и деен, ако два пъти се проваляш като пастир. И най-заблуденото стадо ще се разбяга при третия опит.

ИТН завърши цикъла си

Затова интервюто на Слави Трифоновнямаше как да надскочи нивото на политическо въображение, на което бяха способни той и партията му досега. С интервюто му ИТН просто завърши цикъла си. Дали по политинженерно предназначение или от автономна политическа инфантилност, партията на Трифонов успя да предотврати управление на партиите на протеста. Тя няма да изчезне, ако и смалена, ще я има и в следващия парламент, защото е плод на дългогодишно насаждан от екрана манталитет, който си иска точно такова представителство. Но тя  вече няма да заема мястото на възрастните. Тошковците ще са вироглави и невъзпитани деца, които христоивановците ту ще наказват с отрязан достъп до интернет, ту ще им купуват сладолед. Тошковците ще бъдат държани постоянно за ръка под заплахата, че ако се отскубнат, ще бъдат дадени на норвежците. И никой вече няма да иска да гледа Слави в национален ефир, нито някой ще е принуден да му ходи на крака като при падишах. Така че, ако теглим чертата, Бойко Василев все пак свърши хубава работа в праймтайма. Суверенът вече не очаква нищо от Слави.

Източник: dw.com