Правителството на Норвегия обяви пълна карантина в Норвегия заради Covid 19, затворени са всички училища, детски градини и университети. Пълна забрана за здравния персонал да пътува в чужбина. Отменени са всички спортни, културни и обществени мероприятия. Има вероятност много предприятия да спрат дейност. Засега заразените са 621, но според правителството на Норвегия песимистичните прогнози са за около 2 млн. заразени в бъдеще, като голяма част няма да имат каквато и да симпоматика. Очаква се около 22000 до 30000да бъдат приети за болнично лечение, а за около 5 – 6 хиляди ще има усложния.

В Чехия премиерът на страната Андрей Бабиш обяви извънредно положение за 30 дни, което влиза в сила от днес. Решението е било взето след четиричасово заседание на кабинета.

“Правителството реагира на актуалната ситуация с коронавируса. Режимът на извънредна ситуация ще помогне по- добре да се управлява тази ситуация. Намираме се в кризисна ситуация и трябва да действаме адекватно”, каза премиерът Бабиш на брифинг след заседанието на кабинета.

Забранява се посещение в ресторанти след 20 часа, както и всякакви публични прояви с участието на над 30 души. На чехите се забранява да посещават рискови държави, а на чужденци от рисковите райони – да влизат в Чехия, пише glasove.com.

По последни данни, в страната са регистрирани 96 случая на заразяване с COVID-19, вкл. трима граждани на други страни, чието състояние е тежко.

Междувременно във Франция също случаите са близо 3000, 61 човека са починали. Там също властите са обявили крути мерки.