Опасният коронавирус се настани на всички континенти. Първи жертви вече има и в САЩ и Австралия. В целия свят починалите от коронавирус дотук са почти 3 хиляди, а този на заразените – близо 90 хиляди, по данни на Световната здравна организация (СЗО).

В повечето страни по света разпространението на вируса засега е сравнително слабо – с изключение на Азия, която е най-силно засегната. Ето какво е положението по континенти:

Европа

В Германия от Института „Роберт Кох” до вчера на обяд бяха потвърдили официално 66 случая на коронавирус, които до днес на обяд (неделя, 1. март) вече са 79, става ясно от интерактивната карта за разпространението на вируса по света, поддържана от Университета „Джон Хопкинс” в САЩ. На този фон германският здравен министър Йенс Шпан обяви, че четири от всеки пет случая се характеризират с много слабо изразени или дори без никакви симптоми на болестта. Колкото повече нараства броят на инфектиралите се хора, толкова повече ще нараства и опасността от тежко протичане на болестта и от повече смъртни случаи, предупреди той. С новите случаи в още няколко федерални провинции германия в момента е на десето място сред страните, засегнати най-тежко от епидемията.

В Европа най-сериозно си остава положението в Италия. Там, по данни на СЗО , вече има 1 300 заразени, като основно те са в областите Ломбардия и Венето. Дотук 29 души са починали от новата болест Ковид-19, което нарежда Италия на трето място с най-тежките поражения – след Китай и Южна Корея.

Във Франция броят на инфектираните хора нарасна на 100. Там двама души вече починаха от коронавирус. В Испания потвърдените случаи вече са 58 (по данни на Университета „Джон Хопкинс”), като почти всички имат връзка с Италия. Пътувания до Италия най-вероятно са причината и за първите регистрирани случаи на заразяване с коронавирус в Люксембург и Ирландия. Във Великобритания има 23 случая на заразяване и една жертва. С това вирусът вече е проникнал в повечето страни в Европа. България засега прави изключение.

Азия

Най-много случаи има в Китай, където най-тежко засегната е провинция Хубей. В неделя китайското правителство обяви нови 573 случая, с които общият брой на заразените в страната вече надхвърля 80 хиляди души – вкл. тези Хонконг, Тайван и Макао. И все пак: от няколко дни броят на новите заразявания спада в сравнение с темповете на разпространение на заразата от януари и средата на февруари. С новите 35 смъртни случая в неделя общо броят на жертвите в страната вече е 2 870, съобщиха здравните власти. Това също са по-малко смъртни случаи в сравнение с предходния ден.

След Китай най-силно засегната е Южна Корея, където в неделния ден са регистрирани нови 376 случая на коронавирус. С това общият брой на заразените в тази страна достигна 3 500 души. Жертвите дотук са 17. На този фон правителството в Сеул обяви най-високата степен на извънредно положение в страната.  В Япония има 900 регистрирани случая, от които над 700 са на борда на пътническия кораб „Диамантената принцеса”. Двама души вече починаха вследствие на заразата. Като мярка срещу разпространението на вируса всички училища в Япония остават затворени най-рано до края на март.

Много нови случаи в Иран

Синята линия показва нарастването на заболелите в Китай, а зелената - общия брой на излекуваните по света Синята линия показва нарастването на заболелите в Китай, а зелената – общия брой на излекуваните по света

След Китай най-много жертви има в Иран – дотук 43-ма души са починали от коронавирус в Ислямската република. Това е много висока смъртност, като се има предвид, че общият брой на заразените е 593-ма.

В Средния Изток най-засегнат е Кувейт – с 45 потвърдени случая. Следват: Обединените арабски емирства с 19 и Ирак с 13 случая. Израел е потвърдил 7, а Оман – 6 случая на коронавирус.

Африка

На африканския континент дотук само три държави са потвърдили случаи на заразяване: по един в Алжир, Египет и Нигерия.

Австралия

Междувременно първа жертва Германците се запасяват с храна заради коронавирусаима вече и в Австралия: става въпрос за 78-годишен мъж, който се е заразил на борда на японския круизен кораб „Диамантената принцеса”. Правителството в Канбера забрани на чужденци, идващи от Иран, да влизат в страната, ако преди това не са пребивавали поне 14 дни в друга държава. Мярката важи от тази неделя. АвстрCoronavirusалийците и гражданите на други държави, които са с постоянно местожителство в Австралия, са длъжни да прекарат две седмици под домашна карантина, предвиждат още превантивните мерки.

Америка

Първа жертва има вече и в САЩ. В цялата страна са регистрирани общо 62 случая на заразяване с коронавирус. На този фон американската администрация наложи временна забрана за влизане в страната на чужденци, които през последните 14 дни са пребивавали в Китай или Иран. В съседна Канада има 19 потвърдени случая на коронавирус, в Мексико – два, в Бразилия – също два случая, а в Еквадор – един.

Източник: “Дойче Веле”