Стопанисването на лек автомобил не е никак лека задача. То е свързано с ежедневни грижи и ежегодни технически прегледи, които се правят, за да се диагностицира даден проблем. Смяна на части, гуми и авто консумативи – ако не сте готови за всичко това, по-добре се разделете с идеята да си купувате кола. 

Високото ниво на отговорност е задължително условие, за да не се сблъсквате с неприятни ситуации на пътя, също както и за да не ставате обект на санкции от страна на властите. Тук е моментът да споменем и периодичната смяна на гумите през зимата и лятото, която има за цел да осигури добро сцепление на превозното средство с пътната настилка. 

Кога трябва да се извърши смяна на зимните гуми

През зимата е много важно да усещаме стабилност по време на път, но и да имаме на разположение всички необходими аксесоари, които ще ни помогнат в аварийни ситуации. Нека не подценяваме и летния сезон, когато отново се наблюдава необходимостта от подходящи колела, които да са с висока износоустойчивост и в коректните размери – 15, 16, 17 цола и др. Летните са с по-гладка шарка, която приляга добре на асфалта при горещо време, запазвайки твърдостта си дори и при високи температури. Добре е да ги поставите на колата на пролет, когато температурите са вече положителни. 

За да обзпечите своята и тази на спътниците в колата безопасност, е редно да следвате установените от Закона правила за движение по пътищата. Препоръчително е за всички леки коли да бъде извършена смяна на наличните зимни гуми с летни, които могат да бъдат нови, но могат да се закупят и втора ръка. Запомнете, че гумите са водеща предпоставка за това да се чувствате сигурни по време на шофиране – те трябва да кореспондират с вида пътна настилка, със стила Ви на каране и атмосферните условия. В онлайн магазин Медина Мед ще откриете много изгодни предложения за джип и леки коли. 

Как да изберем летни

Ако скоро Ви предстои избор на летни автомобилни колела, то Вие трябва да знаете по какви критерии да ги избирате, също както и на кои технически параметри да обърнете внимание. Ето ги и тях:

  • Размер на колелото в мм;
  • Радиална структура и размер на джантата (в инча);
  • Товароносимост;
  • Максимално допустимата скорост;
  • Марка и цена.

Оказва се, че не е чак толкова сложно да се сдобием с нови автомобилни гуми. Купете ги от Медина Мед и ги използвайте безпроблемно дълго време занапред.  

В какви размери се предлагат

Диаметърът на автомобилните автогуми е комбинация от тяхната ширина и височина. При летните модели отново се открива голямо разнообразие от размери в инча, или както следва: 13,14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 и др. Можете да използвате онлайн калкулатора, за да откриете идеалните за Вашия автомобил летни колела.