Правоохранителните органи на град Арас, департамент Па дьо Кале, разследва „дело“ за шумното квакане на жаби в двора на частен имот. Това съобщи местното издание La voix du Nord, цитирано от БГНЕС.

Стопанинът на градината разказа пред изданието, как в края на юни пристигнали двама полицаи, които му съобщила за оплакването на негов съсед заради гръмогласните земноводни. Той разказа, че две жаби са се заселили през май в неговото езерце. С настъпването на размножителния период те започнали доста силно да „пеят своите нощни песни“, с което предизвикали гнева на съседите му.

„Истина е. Те се чуваха много силно, но днес те вече не шумят. Мисля, че след брачния период никой няма да се оплаква от тях“, каза собственикът на градината. Но „делото“ не е закрито и в петък стопанинът на езерото отново е посетен от полицията. Този път с тях бил и заместник-кметът на града. Те помолили мъжа да затваря жабите в гаража си за през нощта.

„Това е абсурдно. Пробвайте да хванете жаба в езеро. И те са защитени видове. Не смятаме да ги прогонваме“, каза мъжът. Според него всичко това е свързано с някаква мода. Той припомни случая с французин от департамента Уаз, който е глобен с 500 евро, защото неговият петел Коко прекалено гръмогласно кукуригал сутрин. Същата глоба чака и собственика на петела Морис от остров Олерон.

Вестник „Фигаро“ отбелязва, че делата заради безпокоящо поведение на животни се превръщат в тенденция. За да я спре, кметът на община Гайак в департамента Жиронда предложи селските звуци да бъдат включени в Списъка с национално наследство, а след това и в – Световното наследство на ЮНЕСКО. Авторът на инициативата вече е събрал много подписи под своята инициатива.