Виртуалната реалност е сравнително нова технология, но тя бързо успя да спечели своите фенове и поддръжници. Сега обаче ще разгледаме какво представлява тя и принципът й на работа. За какви цели можем да използваме VR очилата и с какви устройства са съвместими? Как правилно да ги изберем и използваме? Нека видим мнението на експертите от Ардес.

Какъв е принципът на работа на VR очилата

Съкращението идва от английското Virtual Reality 3D и се превежда, като “виртуална реалност”. За нейното постигане, VR очилата притежават два отделни отвора със специални лещи, позволяващи на окото добре да фокусира близкия образ и да го увеличат достатъчно, за да може да се засили ефекта на потапяне. Всяка една от лещите проектира образа под удобен за окото ъгъл.

 

Точно това стои и в основата на пълното потапяне, но не е единствено. Системата жироскоп за определяне на местоположението в пространството е другият елемент. По този начин се разпознава положението на главата ни в пространството и проектирането на образа спрямо настоящата позиция.

За какво можете да ги използвате

Технологията за виртуална реалност може да намери приложение в много сфери от живота, но предимно се използва за игри, за гледане на филми и клипове. Като цяло обаче, очила VR могат да се използват за дистанционно разглеждане на определен обект, без необходимост от физическото Ви присъствие, ако се намира на твърде отдалечено място.

С какви устройства са съвместими

За да може всичко да сработи, VR очилата само не са достатъчни. Необходимо е да има съвместим мобилен телефон, който да бъде поставен в предвиденото за целта пространство. Това обикновено е пълноценен смартфон, на екрана на който се възпроизвеждат двата еднакви обекта за всяко от очите. Така всъщност, успявате да видите напълно реалистичната картина в триизмерен формат, който ще Ви накара с висока степен на вероятност да се потопите в обстановката.

Как да изберете качествен продукт

Най-важното при избора е предварително да проверите съвместимостта с големината на Вашия смартфон. В описанието на всеки модел VR очила трябва да е спомената големината на съвместимите устройства. От друга страна, за високото качество на настоящия Ви избор, обърнете внимание на:

  • използвания материал – изкуствена или естествена кожа, текстил;
  • наличието на омекотяващи странични възглавнички е добър индикатор за комфорт;
  • корпусът трябва да е поне пластмасов, а фиксиращия ремък да има възможност за регулиране.

 

За безплатна консултация при покупка на VR очила, експертите на онлайн магазин за техника Ardes.bg са насреща. Всеки продукт при нас е защитен с гаранция, така че възползвайте се!