Проучване показва, че вегетарианците страдат по-лошо от махмурлук от консумиращите месни мезета.

Никотиновата киселина и цинкът са необходими за разграждането на етанола.

В проучване, публикувано в „Journal of Clinical Medicine”, холандски изследователи от университа в Утрехт провели експеримент върху 13 пиещи в компания.

Участниците от всички групи са били анализирани за наличието на 23 симптома, свързани с махмурлук, първо в контролна обстановка, където през нощта са се въздържали от употреба на алкохол. След това субектите са излезли да се забавляват в заведения пиейки алкохол и на следващия ден са били наблюдавани за такива странични ефекти като главоболие, сърцебиене, гадене, изпотяване, замаяност, жажда, чувствителност към светлина и звуци.

Участниците бяха помолени да запишат всичко, което са яли и пили по време на вечерите си. Впоследствие храната им беше анализирана за нейната хранителна стойност и тенденцията показа, че тези, които са консумирали храни с ниско съдържание на цинк и витамин В3, изпитват най-лошите симптоми по отношение на параметрите на теста. Недостигът на цинк беше ясно свързан с повръщане, а ниските нива на витамин В3, известен също като никотинова киселина са довели до увеличаване и изостряне на симптомите на махмурлук.

Лекарите отбелязват, че както цинкът, така и витамин В3 се намират главно в храните от животински произход и месото, така че може да се заключи, че вегетарианците с ниско ниво на тези два фактора са по-уязвими от тежък махмурлук.

Разбира се, най-сигурният начин да избегнете махмурлука по време на празниците е да не прекалявате с алкохола.

Източник: БГНЕС по материали на РИА Новости