С разпространението на коронавируса и паниката около него много държавни лидери (и не само) разчитат на едно безкрайно просто решение, което да отърве света от болестта – затоплянето на времето.

Според надеждите на експерти и лидери, в този най-добър развой на събитията, новият вирус, известен като COVID-19, ще се държи по същия начин като повечето грипни вируси.

Идеята беше лансирана и от американския президент Доналд Тръмп, според когото до април нещата ще се оправят от само себе си.

“Знаете ли, на теория, когато стане малко по-топло, вирусът чудодейно изчезва. Така е”, коментира той по време на свой митинг на 10 февруари в Ню Хемпшир.

Междувременно официални лица от Индонезия коментираха, че топлият климат в страната е причината коронавирусът да заобиколи страната, въпреки близостта с Китай и другите азиатски държави, в които коронавирусът се разви.

“Въздухът на Индонезия не е като въздуха в Китай, който е субтропичен”, заяви преди седмици Ахмад Юрианто, висш служител в здравното министерство на Индонезия, в отговор на проучване, според което има вероятност  някои случаи в страната да са останали неоткрити.

Въпреки това, специалистите по инфекциозни болести обясняват, че  не е сигурно дали факторите, които водят до изчезването на други вируси през пролетните и летните месеци, влияят по същия начин и върху COVID-19. На практика, докато времето не се затопли, няма как да бъдем сигурни как високите температури ще подействат на вируса.

Обнадеждаващи обаче са някои прилики с грипа.

Изглежда, че COVID-19 се предава по същия начин като грип и обикновена настинка. Предава се чрез близък контакт със заразени хора,както и когато заразен човек киха или кашля. Томас Пийчман казва, че експертите все още не могат да предвидят траекторията на вируса.

Пийчман е молекулярен вирусолог в Центъра за експериментални и клинични изследвания на инфекцията в Хановер, Германия. Той изследва така наречените РНК вируси, включително например вируса на хепатит С. COVID-19 принадлежи към тази група.

“Особеното при този вирус е, че хората се сблъскват с него за първи път. От данните, които имаме от Китай, можем да заключим, че вирусът само веднъж е преминал от животно в човек и се е разпространил от там”, обяснява той.

За разлика от грипните вируси, с които почти всички са били в контакт в даден момент, имунната ни система не е подготвена за атака с патогени на коронавируса.

В допълнение, външните условия в северното полукълбо в момента са практически идеални за бързото разпространение на вируса.

И най-сериозният фактор в това отношение е температурата.

Дихателните вируси, т.е. тези, които се разпространяват през дихателните пътища, се радват на много благоприятно развитие при хладно време. “Вирусите имат по-голяма стабилност при ниски температури. Това е подобно на храната, която се съхранява най-дълго в хладилника”, казва Пийчман.

И колкото по-топло става, толкова по-трудни са условията за много вируси.

С какво е заобиколен коронавирусът?

Коронавирусът е заобиколен от липиден слой, с други думи – слой мазнини. Този слой не е много устойчив на топлина, което означава, че вирусът бързо се разгражда, когато температурите се повишат. Други вируси, като норовирусът, са по-стабилни, защото се състоят главно от протеини и генетичен материал.

Прибързано ли е да се правят текива заключения?

И все пак би било прибързано да се правят такива оптимистични заключения. Ако погледнем към други два смъртоносни члена на семейството на коронавирусите. Тежкия остър респираторен синдром (SARS). Близкоизточния респираторен синдром (MERS). Това може да ни помогне да разберем как COVID-19 може да действа в летните горещини.

“Миналите огнища на коронавирус – SARS и MERS – не са показали ясни признаци за сезонност. Избухването на SARS приключи през юли, но не е ясно дали точно заради температурите. Междувременно MERS не показва влияния от сезоните”, коментира Томас Болики, директор на Глобалната програма за здравеопазване на Съвета по външни отношения във Вашингтон.

Освен това – дори COVID-19 да стане по-малко активен през лятото, това не означава, че той не може да се завърне, ако медиците и учените не установят контролиран начин за борба с него. Рискът в случая е той да се превърне в сезонен вирус без глобални съгласувани публични здравни интервенции.