Коледа се празнува навсякъде по света и в  различните географски ширини местните хора са развили различни ритуали.

Някои от тях са симпатични, а други доста странни. „Зов нюз” разказва за някои от най-необикновените традиции по Рождество.

В Австралия например Дядо Коледа често идва като сърфист.

Температурите в страната на празника варират между 20 и 29 градуса, ето защо той често е посрещан на плажа. Мнозина в големите градове се събират край морския бряг и пеят на плажа коледни песни. Някои австралийци украсяват къщите си с т.нар. коледен храст – местно растение.

Съвсем друго се случва в същия ден от годината в някои градове на Австрия. В тях млади мъже се обличат като Крампус – дяволско, демонично създание с рога, звънчета и страшно лице, и обикалят улиците, за да плашат деца и възрастни.

В Чехия жени потапят клонче от черешово дърво под вода на 4 декември – ако то е цъфнало на Коледа, ще се омъжат през следващата година.

В Дания непослушният елф Нисе прави пакости по къщите. Затова датските семейства поставят ориз пред вратите на домовете си – за да бъде той по-милостив и благ с тях на Коледа.

Във Финландия семействата спират на гробищата, за да почетат паметта на починалите си близки. Такава е традицията на празника.

Във Франция децата оставят не чорапите, а обувките си край камината и Дядо Коледа, наричан Пер Ноел, ги пълни с подаръци.

В някои части на Великобритания децата пишат писма до Белобрадия старец и вместо да се опитат да му ги пратят, ги пускат в задната част на угасената камина с надеждата, че ветровете ще вдигнат изписаните от тях листове хартия с празнични желания и ще отнесат към Северния полюс. Ако видят, че писмата им са се запалили, пишат нови.

В Исландия децата вярват вместо в традиционния Дядо Коледа в 13 тролове, за които се смята, че пристигат в градовете две седмици преди Коледа и си тръгват след празника.

В Индия по-голямата част от населението е съставено от индуисти или мюсюлмани, но все пак в многолюдната страна има и християни. По Коледа някои от християнските семейства декорират бананови дръвчета и манго растения. Някои от тях дори украсяват домовете си с листа от манго.

В Япония масово семействата посещават на Коледа KFC. Американската верига за бързо хранене има най-висок оборот в страната за цялата година на 25 декември.

В мексиканския град Оахака де Суарес местните чупят чинии близо до катедралата му в центъра, за да отбележат края на годината.

В Норвегия семействата крият метлите у дома от зли духове, които започват да вилнеят на Коледа. Според поверията в страната на празника небето се раздира от вещици и други лоши свръхестествени сили, които вършат пакости и се спускат до къщите. За вещиците се смята, че може да крадат метли.

В Каталуня, Испания, на Коледа децата изрисуват пън с очи и уста и му поставят отгоре одеяло. Традицията се развива като Тио де Надал. Дървеният пън обикновено е прикрепян към пръчки и децата са окуражавани да го хранят и да си играят с него в дните преди Коледа.

В Унгария семействата крият в елхата красива играчка, подобна на паяк. Който я намери, ще има късмет.

В Каракас във Венецуела пък пътищата се затварят по Коледа и мнозина предпочитат да се придвижват с кънки. Така, някои от тях пристигат в църквите на топлия град на кънки, за да оповестят край близки и приятели „Исус се роди!”.