България е първа сред дебютантите на Световното първенство,  организирано от Horizon Grand Prix – за автомодели, задвижвани  с водородни клетки.

След редица технически проблеми, шампионите на България от националното издание на Horizon Grand Prixотборът на СТМК – Враца завоюваха 11-то място в генералното класиране и са първи сред дебютантите от провелото се този уикенд Световно първенство за автомодели, задвижвани с водородни клетки – Horizоn Grand Prix, организирано в Експо център – Прага.

Класирането е голям успех, защото младите български състезатели успяха да победят всички други отбори дебютанти, представители на велики технологични сили – Германия, Франция, Холандия и Русия.

Българите в състав : Мартин Петров /ръководител/, Любомир Цветомиров, Самуил Кулев, Никола Костов и Александър Вълков стартираха силно и достигнаха до 3-та позиция в общото класиране, но тогава за тях започна серия от технически проблеми, свързани със замръзване на контейнерите с водород и от там бързото изтощаване на батерията.

Опитът на другите отбори се оказа от много голямо значение в 6-часовото състезание и първите 5 места бяха окупирани от отборите на САЩ (Калифорния, Тексас, Чикаго, Ню Йорк и Бостън).

Единствено българите в средата на състезанието успяваха да притесняват американската доминация.

Българският отбор бе заведен на този форум от Ивайло Бонев – представител на Технократи и организатор на Horizon Grand Prix – Bulgaria и подкрепян от представител на БФАМС – Дамян Петров и двама механици от СТМК Враца – Ивайло Кулев и Цветомир Михайлов.

Следващия сезон в националното ни първенство, организирано съвместно от Технократи и Българската федерация по автомоделни спортове, се очаква участие да вземат десетки отбори от цялата страна и така страната ни да успее да излъчи отбор, който да се бори за призовите места в технологичната надпревара.