26 ноември 2020 г. 21:25 ч. Днес най-голямата новина в сферата на космонавтиката е, че Владимир Соловьов, главен директор на предприятието РКК “Енергия”, направи шокиращи твърдения за състоянието и потенциалната съдба на Международната космическа станция. Според експерта след 2025-та година се очакват лавинообразни аварии.

“До 2025-та година Русия има задължения да участва в програмата на МКС. Вече има ред елементи, които са пострадали сериозно от повреди и излизат от експлоатация. Много от тях не подлежат на замяна. След 2025-ва година прогнозираме лавинообразни аварии на многочислени компоненти на борда на МКС. Според оценката на РКК “Енергия” по-нататъшното финансиране се оценява на между 10 и 15 милиарда рубли – твърде голямо”, казва Соловьов.

Според преценката на експерта заради голямата цена по поддръжката на МКС трябва да бъде преосмислено участието на Русия в проекта и вместо това страната следва да се преориентира към създаването на нова отечествена станция.

След изказванията на Соловьов руските медии масово оповестиха, че Роскосмос обмисля оттегляне от МКС. Това доведе до официално опровержение от страна на космическата агенция, което бе публикувано на нейния сайт.

Въпреки това и до настоящия момент няма опровержение по най-съществената част от твърденията на шефа на РКК “Енергия” – че МКС е вече в окаяно състояние.

Източник: Космос БГ