Да ядеш сняг и да гризкаш ледени висулки може да бъде опасно за здравето, тъй като има голяма вероятност от развитие на различни отравяния, а също така са възможни простудни заболявания. Така че дори в екологично чист район е по-добре да не експериментирате, казват лекари за РИА Новости, цитирани и от БНР.

Ако говорим за града, тогава, разбира се, е вредно. Саждите от коли, мръсотия, пръст, като се има предвид, че често зумата е придружена с киша и снегът при нея винаги се смесва със земята. Може да има различни отравяния, глистни зарази, които вредят на детето. Е. и някои функционални чревни нарушения са възможни при деца – коментира Светлана Щербакова, ръководител на детската клиника в Балашихинската болница.

Тя пояснява, че развитието на настинки след ядене на снежинки и ледени висулки също е възможно, но по-рядко, тъй като индивидуалните характеристики на здравето на детето играят голяма роля.

Децата са различни, някои спокойно могат да ядат сладолед и не боледуват, но има деца, които най-често имат наследствени черти – заболявания на гърлото и носоглътката, сливиците са тяхната слаба точка.

Професорът в катедрата по извънболнична терапия в Сеченовския унуверситет, д.м.н. Алексей Буеверов допълва, че е по-добре да се откажем от употребата на дори чист сняг, тъй като може да съдържа и вредни примеси, които са невидими за окото.