Необичайна червена светлина притесни хората в България вчера вечерта. Причината е силната геомагнитна буря, която се разрази и за първи път видяхме полярно сияние на територията на нашата страна.

Явлението е забелязано и в Румъния и Унгария. В небето над Украйна също се е видяло същото полярно сияние, както при нас.

Полярни сияния, известни още като аурори, се наблюдават на различни височини в атмосферата на Земята поради взаимодействието на заредени частици от Слънцето с газовете в нашата атмосфера. Двете основни вида аурори са аурора бореалис (северни светлини) и аурора аустралис (южни светлини).

1. Аурори на голяма височина: Те се намират обикновено на височини между 80 и 300 километра над повърхността на Земята. Те са предимно съставени от атоми кислород и са отговорни за зелените и червените цветове, които се виждат в аурорите. Високоенергийни слънчеви частици се сблъскват с атомите на кислорода на тези височини, което ги кара да излъчват светлина.

2. Аурори на ниска височина: Понякога може да се наблюдават аурори на по-ниски височини, по-близо до повърхността на Земята, обикновено до 100 километра над земята. Те често са червени или розови и се дължат на молекули азот. Те са по-редки и се случват, когато слънчеви частици проникват по-дълбоко в атмосферата.

Височината на аурорите може да варира в зависимост от няколко фактора, включително типа и енергията на входящите слънчеви частици, силата на магнитното поле на Земята и географското местоположение. В региони близо до полюсите вероятно ще видите аурори на по-ниски височини, защото магнитните поли на Земята се сближават близо до полюсите, което позволява на заредените частици да влизат в атмосферата на по-ниски височини. В ниските ширини (например България ) аурорите обикновено се наблюдават на по-големи височини.

Източник: Матео Балканс