По повод световния  ден на снежния човек 18 януари в Природозащитен център „Натура“ ще бъде показана изложба на снежни човечета, направени в специална работилница от различни материали.

Автори са ученици от СУ „Васил Кънчов“ с учители Таня Павлова и Жулиета Босилкова по проект :“Моят снежен човек“.

Денят се чества от 2011 г. и е неофициален празник на един любим в зимните игри на децата приятел. Датата е избрана заради единицата, изобразяваща дръжката на метлата му, и заради осмицата – формата на тялото му.

Идеята за Световен ден на Снежния човек е предложена от  германецът Корнелиус Грец, който е известен с най-голямата си колекция от  над 3000 снежни човеци и е  регистриран в книгата на Гинес.

Музеят на снежния човек се намира в град Ройтлинген, във федерална провинция Баден-Вюртемберг, в Югозападна Германия. Площта на Ройтлинген е 87,06 км², населението към 31 декември 2010 г. – 112 484 жители, а гъстотата на населението – 1292 д/км². Разположен е на 382 метра надморска височина.

 Корнелиус казва: “Снежният човек надмогва политически и религиозни граници. Той е обичан както от по-възрастните поколения, така и от по-младите”.

Снежният човек е символ на забавата през зимата.

Учениците и учителката по немски Жулиета Босилкова бяха поздравени от Корнелиус Грец, за подготвената изложба.