Популярният още от 2013 година робот Бакстър, ще бъде програмиран да изпълнява функциите на медицинска сестра или санитар, за да помага на възрастни пациенти в британските болници, съобщава Telegraph, цитиран от „Офнюз“.

В много клиники в Обединеното кралство има остър дефицит на среден и младши персонал. Особено голям е недостигът на санитари, които да разнасят подлоги, да сменят спалното бельо, да помагат на възрастните хора да се раздвижват и т. н.

Напълно възможно е след няколко години, тези задължения да бъдат вменени на роботи. Подобен механизъм вече е създаден и е преминал първите си изпитания във Великобритания.

Роботът Бакстър е с две ръце, които имат специални пръсти, създадени с 3D принтер. Той е предназначен да оказва помощ на хората, които имат проблеми с подвижността. Може да помага при обличането им.

Роботът ще съдържа база данни за типичните проблеми, с които се сблъскват пациентите, за да се научи да ги решава. Не е изключено този механизъм да бъде използван при транспортиране на лежащо болни, при пациенти с рани от залежаване или за изпълнение на по-елементарни хигиенни процедури.

Появата на този робот бе посрещната с въодушевление от здравните власти, тъй като само в Англия и Уелс са регистрирани над 40 000 незаети места за медицински сестри и санитари. Прогнозите са, че след напускането на Евросъюза, дефицитът на подобни кадри ще нарасне двойно.