На 17 юни /четвъртък/ от 11:30 ч. в Малката зала на ХГ „Иван Фунев“ ще бъде открита художествена изложба с творби на Павлин Коцев по повод неговата 85 годишнина.

Павлин Коцев е роден на 13 юли 1936 в село Типченица, Врачански окръг. Завършва специалност Графика в Националната художествена академия в София при проф. Веселин Стайков и проф. Евтим Томов. Специализира в Париж през 1974. Посещава Венеция и Флоренция. През 1982 г. продължава образованието си в Санкт Петербург и Москва. Художникът има 14 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на НМБИИ, СГХГ, почти всички художествени галерии в страната, Музей за изобразително изкуство “А. С. Пушкин”, Москва, колекцията “Алойс Енглендер”, Виена, частни колекции във Франция, Белгия, Германия, Кипър и др. Живее и работи в София.

Павлин Коцев е един от най-изявените представители на съвременния български реализъм. Години наред той възпява с поетично вдъхновение красотата на родното си село Типченица и околностите му. За художника то е съкровище с неизчерпаеми сюжети.

„……..Павлин Коцев рисува от натура, колоритът му е сочен, формата стабилно изградена… Интересът му е насочен към духовната атмосфера, каквато излъчва всяка негова творба.”, Проф. д-р Валентин Ангелов.

Влюбен в хората, земята, морето и небето, Павлин Коцев се стреми да ги претвори в картините си като символ на пулсиращия живот. Художникът приобщава зрителя към богатия си живописен свят. Картините му отключват съкровени чувства, предизвиквайки го да се наслади на красотата и величието на природата, и да не забравя своята духовна същност.