Производителят на козметичната марка Purito  доброволно оттегляне от пазара някои слънцезащитни кремове за лице, закупени след 01 юни 2020г.

Това стана ясно от съобщение публикувано от РЗИ Монтана.

Засегнатите продукти са:

слънцезащитен крем за лице Purito Centella Green Level Unscented Sun 60 мл.; слънцезащитен крем за лице Purito Centella Green Level Safe Sun 60 мл.; слънцезащитен крем за лице Purito Comfy Water Sun Block 60 мл. Производител: HINATURE Inc., Република Корея

Каква е причината за оттеглянето?

Получена е информация, че в пресата са публикувани твърдения, че е възможно слънцезащитният фактор, посочен на опаковката на продуктите да не съответства на реалния такъв в някои партиди.

За да провери тези твърдения, Purito предприема допълнително разследване и тестване на засегнатите продуктиТъй като излизането на резултатите от допълнителните тестове ще отнеме месеци, производителят взе решение междувременно да предприеме действия и да компенсира клиентите си за неудобството от създаденото съмнение в качеството на техните слънцезащитни продукти.

От РЗИ обръщат внимание, че продуктите са напълно безопасни за употреба, като съмнението е единствено относно качеството на защитата срещу слънчевите лъчи. Не е необходимо преустановяване на ползването на продукта. Въпреки това, ако някои потребители, в резултат на публикациите в пресата, имат съмнения относно ефикасността на продукта, те се насърчават, ако отговарят на условията по-долу, да се свържат с представителя на марката за България, за да получат съответната компенсация.

Какви са условията за получаване на компенсация?

Продуктът, за който се претендира компенсация, да е закупен в периода от 1 юни 2020 г. до 9 декември 2020 г.

Искането за компенсация да е получено не по-късно от 31 декември 2020г. 17:00 часа.

Да има надлежно доказателство за направената покупка – номер на поръчка или касова бележка.

Продуктът да е закупен от официалния представител на марката Purito за България – kocos.bg.

Какво трябва да направят потребителите?

Всеки потребител, който отговаря на горепосочените условия и желае да получи компенсация за закупения от него продукт, следва да посети уебсайта kocos.bg, страница Официална информация относно слънцезащитни кремове с марка Purito, където се съдържа повече информация и инструкции относно процедурата за заявяване и получаване на компенсация за засегнатите продукти.

В случай, че потребителят е закупил продукт, попадащ в обхвата на кампанията за компенсация, от друг търговец, то потребителят следва да се обърне директно към този търговец, за да получи инструкции как може да получи компенсация.

С кого да се свържат потребителите, ако имат нужда от повече информация?

За повече информация и съдействие клиентите на KoCos.bg могат да се свържат с компанията на следния имейл адрес: help@kocos.bg.