Момиче с епилепсия, което носело в чантата си лекарство за своята болест, е задържано от полицаи в София за притежание на наркотици.

19-годишното момиче било спряно за проверка от униформени заедно с приятеля си на столичния бул. “Александър Стамболийски” на 13 януари късно вечерта, разказаха от Нова ТВ. По думите на младата жена, след като претърсили чантата й, полицаите открили в нея ривотрил. Въпреки медицинския документ, който им представила, полицаите я задържали.

“Обясних им няколко пъти, че ми е издаден от личния лекар. Те не го приеха и го хвърлиха на капака на автомобила”, каза още момичето.

Майка й Павлина Евтимова – Атанасова, обясни, че документът, който полицаите откриват в чантата на дъщеря й е за друго лекарство. “Тя пие оригинала, а на нея й е изписан заместител, който се предлага на нашия пазар”, уточни жената. Тя допълни още, че дъщеря й носи със себе си както бележка от личния лекар, така и гривна за епилепсия.

“Тя е носила документ, който удостоверява лечението й. На бележката пише, че й е предписано лекарството “Клонарекс”. Тези две лекарства са идентични”, обясни адвокатът на семейството.

Лекарството “Ривотрил” е закупено от Германия, обясни майката на момичето, като допълни, че дъщеря й използва него, защото “Клонарекс” не влияе добре на лечението й.

Клоназепам, активното вещество на Ривотрил, принадлежи към групата на бензодиазепините и притежава изразени качества за овладяване на гърчове. Действието на Ривотрил се проявява след 30 до 60 минути. Ривотрил се прилага за лечение на определени форми на епилепсия, пише в листовката на препарата, пише ОФНЮЗ.